Έτσι θα πρέπει να συμπεριφέρεστε σε ΑμεΑ, Ρομά και αλλοεθνείς

Οδηγός του Συνήγορου του Πολίτη στους δημοσίους υπαλλήλους ώστε να δείχνουν τον δέοντα σεβασμό στις ειδικές ομάδες πληθυσμού


ΕΛΛΑΔΑ
8:07
08/08/2019
Έτσι θα πρέπει να συμπεριφέρεστε σε ΑμεΑ, Ρομά και αλλοεθνείς
32
loading

Εάν ένας δημόσιος υπάλληλος βρεθεί απέναντι σε έναν πολίτη με νοητική αναπηρία πως θα πρέπει να τον αντιμετωπίσει; Ως ενήλικο ή ως παιδί; Για κάποιους η απάντηση είναι εύκολη, για κάποιους άλλους όμως όχι.

Την ίδια ώρα ένας μουσουλμάνος που προσέρχεται στο γκισέ μιας υπηρεσίας για να δηλώσει ότι έχει παντρευτεί την πρώτη του εξαδέλφη, γιατί κάτι τέτοιο επιτρέπεται στην πατρίδα του, πώς θα πρέπει να αντιμετωπίζεται η εν λόγω πράξη; Ως μια γαμήλια τελετή αποδεκτή για την Ελλάδα ή όχι;

Αυτό είναι μερικά μόνο από τα διλήμματα στα οποία δίνει ξεκάθαρη απάντηση η επικαιροποιημένη βίβλος της καλής συμπεριφοράς των δημοσίων υπαλλήλων που έχει εκδώσει ο Συνήγορος του Πολίτη με στόχο να εξαλείψει τις διακρίσεις και να προωθήσει την ίση μεταχείριση σε όλο τον Δημόσιο τομέα. Πρόκειται για έναν πολυσέλιδο οδηγό που θα πρέπει προφανώς να διαβαστεί από όλους τους υπαλλήλους που συναλλάσσονται καθημερινά με το κοινό, ούτως ώστε να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις, ρατσιστικά φαινόμενα και διακρίσεις.

Άλλωστε με βάση την ισχύουσα νομοθεσία απαγορεύονται ούτως ή άλλης οι διακρίσεις λόγω φύλου, φυλής, εθνικής ή εθνοτικής καταγωγής, γενεαλογικών καταβολών, χρώματος δέρματος, θρησκευτικών ή άλλων πεποιθήσεων, ηλικίας, αναπηρίας ή χρόνιας πάθησης, σεξουαλικού προσανατολισμού, ταυτότητας ή χαρακτηριστικών φύλου, οικογενειακής και κοινωνικής κατάστασης.

Έχει ενδιαφέρον να δούμε επισταμένως τις οδηγίες που δίνει η ανεξάρτητη αρχή στον τρόπο συμπεριφοράς μιας σειράς ομάδων, αφού τα όσα αναφέρονται δεν θα πρέπει να αφορούν μονάχα τους δημοσίους υπαλλήλους, αλλά και κάθε πολίτη που σέβεται τον εαυτό του.

Μεταχείριση έναντι των ΑμεΑ

Το υπαλληλικό προσωπικό όταν βρίσκεται αντιμέτωπο με πολίτες που έχουν κάποια μορφή αναπηρίας, θα πρέπει να έχουν κατά νου τα εξής:

-  Να μιλάνε απευθείας στο άτομο με αναπηρία (ΑμεΑ) και όχι στον συνοδό ή τον βοηθό του.

-  Να ρωτάνε για την αναπηρία μόνο εάν αυτό είναι απαραίτητο για τη βοήθεια που θα παρέχουμε. Αυτό που χρειάζονται είναι σεβασμό και όχι τη συμπόνια μας.

- Να αποφεύγουν κινήσεις οικειότητας που δεν θα έκαναν σε αντίστοιχες περιστάσεις (όπως φιλικό κτύπημα στην πλάτη) και να προσφέρουν βοήθεια χωρίς όμως να επιμένουν.

- Όταν μιλάνε με κάποιο άτομο που έχει δυσκολία στην ομιλία, θα πρέπει να ακούνε με υπομονή, χωρίς να διακόπτουν ή να συμπληρώνουν προτάσεις. Αν χρειαστεί, να υποβάλουν σύντομες ερωτήσεις που χρειάζονται σύντομες απαντήσεις ή ένα καταφατικό κούνημα του κεφαλιού.

- Τα άτομα με μεγάλη απώλεια περιφερειακής όρασης ή πλήρη τύφλωση διακρίνονται συνήθως από το λευκό μπαστούνι που χρησιμοποιούν. Πρόσφατα, θεσμοθετήθηκε η δυνατότητα των τυφλών να εισέρχονται σε δημόσια κτίρια με σκύλο – οδηγό.

-  Το αναπηρικό αμαξίδιο είναι προσωπικός χώρος του ατόμου με κινητική δυσχέρεια. Δεν το αγγίζουμε και δεν το σπρώχνουμε αν δεν μας ζητηθεί.

- Όταν εξυπηρετούμε κάποιον χρήστη αναπηρικού αμαξιδίου, επιδιώκουμε, αν είναι δυνατόν, το πρόσωπό μας να είναι στο ίδιο ύψος με το δικό του ή να στεκόμαστε πιο μακριά έτσι ώστε να μην το κοιτάμε από ψηλά.

- Δεν φερόμαστε στους ενηλίκους με νοητική αναπηρία σαν να είναι παιδιά.

- Δεν κρίνουμε από την εμφάνιση το επίπεδο νόησης και κατανόησης.

- Να μιλάμε αργά με απλά λόγια και ήρεμα προκειμένου να γίνουν κατανοητά αυτά που λέμε.

-  Δεν αναπτύσσουμε ταυτόχρονα πολλές ιδέες ή νοήματα. Δίνουμε αρκετό χρόνο για την κατανόηση και επεξεργασία του ερωτήματος που θέσαμε.

Μεταχείριση έναντι των Ρομά

«Ο διεθνώς αποδεκτός όρος για τους τσιγγάνους είναι Ρομά, ανεξαρτήτως προέλευσης και γλωσσικών διαφοροποιήσεων» αναφέρει ο Συνήγορος του Πολίτη. Η χρήση της λέξης «γύφτος», συνεχίζει, μπορεί να στοιχειοθετήσει προσβολή προσωπικότητας και ρατσιστική συμπεριφορά, επισύροντας ποινικές κυρώσεις. Θα πρέπει να έχουμε κατά νου ότι:

 • Έλληνες Τσιγγάνοι είναι αυτοί που είτε έχουν ελληνική υπηκοότητα (έχουν γραφτεί δηλαδή στο δημοτολόγιο και διαθέτουν αστυνομική ταυτότητα), είτε μπορεί να την αποκτήσουν διότι είναι τέκνα Έλληνα ή Ελληνίδας υπηκόου.
 • Οι Ρομά που είναι υπήκοοι κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Βουλγαρία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σλοβενία, Ουγγαρία κ.ά.) έχουν δικαίωμα να εισέρχονται στη χώρα μας και εφόσον προμηθευτούν την προβλεπόμενη Βεβαίωση Εγγραφής Ευρωπαίου Υπηκόου να διαμένουν επ’ αόριστον, εργαζόμενοι νόμιμα εδώ, όπως κάθε πολίτης της Ε.Ε.
 • Οι Ρομά που είναι υπήκοοι τρίτων χωρών έχουν τα ίδια δικαιώματα και υποχρεώσεις με τους υπόλοιπους μετανάστες.

 Οδηγίες έναντι των Αλβανών

Ο δημόσιος υπάλληλος θα πρέπει να γνωρίζει ότι ανάμεσα στους Αλβανούς υπηκόους που βρίσκονται στη χώρα μας υπάρχουν σημαντικές ομάδες που χαρακτηρίζονται ως Έλληνες, Βλάχοι, Σλαβόφωνοι και Ρομά, καθώς επίσης και άτομα με εθνοτικά μικτή οικογένεια. Υπάρχει δε και ένα σημαντικό τμήμα τους που κατηγοριοποιείται από τις ελληνικές αρχές ως «ομογένεια» (π.χ. Βορειοηπειρώτες). Αυτοί κατέχουν ειδική άδεια διαμονής που ονομάζεται Άδεια Διαμονής Ενιαίου Τύπου (ΑΔΕΤ) αλλά και ειδικό έγγραφο ταυτοποίησης, το Ειδικό Δελτίο Ταυτότητας Ομογενούς (ΕΔΤΟ).

Όσοι οι Αλβανοί υπήκοοι επιτυγχάνουν ολοένα και μεγαλύτερο βαθμό ενσωμάτωσης στην κοινωνία μας, τόσο τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν προσομοιάζουν με αυτά των Ελλήνων. Στην παρούσα συγκυρία ο Συνήγορος έχει εντοπίσει ένα σημαντικό πρόβλημα. Όπως αναφέρει υπάρχουν Αλβανοί που έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα. Αλλά στα αλβανικά δημόσια έγγραφα αναγράφεται ο τόπος γέννησης στη γλώσσα της γείτονος. Έτσι για παράδειγμα, τα χαρτιά αναφέρουν Selanik, αντί του αποδεκτού από το ελληνικό κράτος Thessaloniki. Ο Συνήγορος θεωρεί ότι η διεθνής πρακτική επιβάλει την αναγραφή των τοπωνυμίων στην γλώσσα της χώρας υποδοχής.

Οδηγίες έναντι των Σύρων

Η ανεξάρτητη αρχή ενημερώνει τους δημοσίους υπαλλήλους πως θα πρέπει να έχουν κατά νου ότι οι ελληνικές διπλωματικές αρχές έχουν αποχωρήσει εδώ και έξι χρόνια από τη Συρία. Για το λόγο αυτό δεν είναι δυνατός ο έλεγχος εγγράφων που προέρχονται από εκεί. Όπου προκύπτει πρόβλημα, θα πρέπει να επικοινωνούν με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Εξωτερικών.

Προβλήματα δημιουργούνται κατά καιρούς και από την αναστολή λειτουργίας της Συριακής Πρεσβείας στην Αθήνα. Επί του παρόντος, εάν το θέμα αφορά την η ανανέωση ταξιδιωτικών εγγράφων, οι Σύροι θα πρέπει να εξυπηρετούνται από την πρεσβεία τους στη Βουλγαρία. Τονίζεται πάντως ότι «για τους Σύρους πολίτες, που χαρακτηρίζονται στο σύνολό τους ως προσφυγικός πληθυσμός, και ειδικότερα για όσους έχουν αφιχθεί μέσω Τουρκίας μετά τον Μάρτιο του 2016, ισχύει η συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας που προβλέπει την επαναπροώθησή τους στο τουρκικό έδαφος».

Οδηγίες έναντι των Αφγανών

Από το Αφγανιστάν προέρχονται οι περισσότεροι πρόσφυγες στην Ελλάδα. Εφαρμόζοντας τη μουσουλμανική παράδοση οι γυναίκες είναι συνήθως καλυμμένες και δεν συνηθίζεται να ανταλλάσσουν χειραψία με άτομα του άλλου φύλου. Δεν ανοίγουν την πόρτα τους όταν δεν υπάρχει συγγενής άνδρας στο σπίτι τους, ενώ «είναι πολύ πιθανό να έχουν χαμηλό επίπεδο εκπαίδευσης και κοινωνικής λειτουργικότητας» υπογραμμίζεται.

Οδηγίες έναντι των Πακιστανών

Αν και αποτελούν λιγότερο από το 7% των μεταναστών στη χώρα μας, οι Πακιστανοί υπήκοοι είναι η μεγαλύτερη ομάδα μη Ελλήνων. Ο συχνότερος λόγος προσέλευσης στις δημόσιες υπηρεσίες αφορά τις μεγάλες καθυστερήσεις στις εκδόσεις και ανανεώσεις των αδειών διαμονής, κυρίως αυτές της κατηγορίας των ανθρωπιστικών και εξαιρετικών λόγων.

Ξεκαθαρίζεται μάλιστα ότι η ελληνική πολιτεία δεν αποδίδει δικαιώματα συζύγου υπηκόου τρίτης χώρας ή πολιτογραφημένου Έλληνα πολίτη, όταν το ζευγάρι αποτελείται από πρώτα ξαδέλφια ή όταν ο γάμος έχει τελεστεί χωρίς την αυτοπρόσωπη συναίνεση και παρουσία του ζευγαριού στον χώρο της τελετής – κάτι που δεν είναι ασυνήθιστο στο Πακιστάν.

Ισραηλίτης ή Εβραίος;

Συχνή είναι η σύγχυση σχετικά με τον τρόπο χρήσης των εννοιών Εβραίος, Ιουδαίος, Ισραηλίτης και Ισραηλινός. «Από τους παραπάνω όρους μόνο το όνομα Ισραηλίτης και το επίθετο ισραηλιτικός καλύπτουν την εθνοθρησκευτική διάσταση της συγκεκριμένης ομάδας Ελλήνων υπηκόων, καθώς ιστορικά έχουν επικρατήσει να χρησιμοποιούνται για κάθε σκοπό της ελληνικής διοικήσεως» τονίζεται στις οδηγίες.

Ο παραδοσιακός όρος Εβραίος είναι επίσης αποδεκτός για άτυπη χρήση αναγνώρισης, ακόμη και ανάμεσα σε μέλη της συγκεκριμένης ομάδας, ενώ ο όρος Ιουδαίος αποφεύγεται στη χώρα μας. Ο δε όρος Ισραηλινός αφορά αποκλειστικά τους υπηκόους του κράτους του Ισραήλ.

Συμβουλές για τους μουσουλμάνους

Οι περισσότεροι μουσουλμάνοι στο σουνίτικο κλάδο της θρησκείας, ενώ οι προερχόμενοι από το Ιράν, το Ιράκ, το Πακιστάν και λιγότερο από τη Συρία, υπάρχουν πολλές πιθανότητες να είναι Σιίτες. «Τα δύο δόγματα έχουν κοινές και ξεχωριστές παραδόσεις και γιορτές» κατά την ανεξάρτητη αρχή. Σήμερα στην Ελλάδα λειτουργούν τρεις Μουφτείες με έδρες την Ξάνθη, την Κομοτηνή και το Διδυμότειχο, με επικεφαλής μουφτήδες που είναι δημόσιοι υπάλληλοι. Ο μουφτής είναι αφενός ο επικεφαλής ιερωμένος που προΐσταται των ιμάμηδων, των ιερέων δηλαδή που τελούν θρησκευτικές τελετές (γάμους, κηδείες κ.λπ.), αφετέρου όμως επιτελεί και τον ρόλο του ιεροδικαστή (καδή), κρίνει δηλαδή με βάση τον ισλαμικό νόμο (Σαρία) ζητήματα που αφορούν κυρίως το οικογενειακό δίκαιο και κληρονομικά ζητήματα.

Γεώργιος Σαρρής

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

32
σχόλια
 1. avatar gus326a

  Πολύ καλό. Ακριβώς τα αντίθετα κανω (ΑΜΕΑ προφανώς εξαιρουμένων). Άκου θα σεβαστώ τα Γυ. ...το μουσουλμανια.

 2. avatar greg

  πουσαι ....Ηλια.................

 3. avatar κατι δε μου παει.

  θα πατε να εξηγήσετε π.χ. στους Ρομά πως να συμπεριφέρονται στον υπολοιπο κοσμο; και μετά ξανασυζηταμαι.

 4. avatar Οδηγός συμπεριφοράς…

  ...όλων αυτών προς τους Έλληνες έχετε εκδώσει (φυσικά εξαιρώ τους ΑμεΑ από όλη την παρακάτω αναφορά μου);;; Γιατί το πραγματικό και μεγάλο πρόβλημα εκεί είναι και όχι τόσο το ανάποδο... Όταν οι \"ρομά\" κλέβουν, βρωμίζουν τα πάντα, πυροβολούν χωρίς λόγο και σκοτώνουν ανυποψίαστα παιδιά, πουλάνε ναρκωτικά, μπαίνουν σε σπίτια και αυλές με το έτσι θέλω και άλλα πολλά παρόμοια, συμπεριφέρονται όπως πρέπει;;; Λυπάμαι αλλά δεν θα ακολουθήσω τις οδηγίες σας, ως προς καμία \"ομάδα\"... Αν δεν με πειράξουν, δεν τους πειράζω, αν με πειράξουν όμως θα φερθώ ανάλογα ανεξαρτήτως \"οδηγιών προς ναυτιλομένους\" κάτι που ισχύει και για τους ομοεθνείς μας φυσικά.

 5. avatar μααααλιστα

  τι κάθομαι και διαβάζω ωρέ...

 6. avatar Σητεία Ερζεγοβίνη

  [...]... εεεε... συγνώμη ρομά ήθελα να πω...
  Ρομά σε εφορία...
  Πολύ σύντομο ανέκδοτο...
  Πληρώνουν φόρους αυτοί...???
  Φαντάσου να σου πουλήσουν χαλί και να τους ζητήσεις απόδειξη... ε ρε γλέντια...
  Και μετά εμφανίζονται δέκα δέκα στα νοσοκομεία και όπου αλλού κάτι λειτουργεί με φόρους που πληρώνουν οι Έλληνες βλάκες και ζητούν να εξυπηρετηθούν ισότιμα...
  Κλέφτες από τα γεννοφάσκια τους, παραβατικοί και λαδωμένοι...

 7. avatar ρε αλανι μηπως εχεις 1 ευρω να παρω μια τυροπιτα

  ειμαστε κ μεις εδω ααααααααααααααα..που ειναι το ευρω;

 8. avatar ΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΑΑΑ…..

  ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΡΟΜΑ;
  ΕΠΑΡΑΤΗ ΝΟΣΟΣ;

 9. avatar 1962

  ΜΟΝΟΙ ΣΑΣ ΚΑΝΕΤΕ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ ΟΤΑΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ.Α ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΤΟ ΞΕΧΑΣΩ ΚΑΙ ΟΙ ΓΗΓΕΝΕΙΣ ΤΑ ΙΔΙΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΕΧΟΥΝ.

 10. avatar Σκέτος

  Δεν είναι ολοι οι γύφτοι Ρομά.

 11. avatar Stateless

  Ευτυχώς που τις έβγαλε ο Κουλης και όχι κανένας αριστερός και έτσι θα ακολουθηθούν πιστά από τους..........πιστούς του!!

 12. avatar οδηγος για προβατα

  απο ενα θεσμο που ειναι το λιγοτερο γελοιος . σιγα μην τους δωσουμε και τις γυναικες μας ρε καραγκιουηδες . [...] θα μεινουν με κακες συνηθειες και το μυαλο τους στην [...] . αντε γιατι στο υελος θα πιστεψουμε οτι εχουμε ατυπη χουντα μ.......

 13. avatar Τειρεσίας

  Τι σχέσει έχουν ΟΙ συμπαθεί ΑΜΕΑ με την ΚΑΦΡΙΛΑ των ΑΛΒΑΝΩΝ ΠΑΚΙΣΤΑΝΩΝ ΣΥΡΙΟΝ ?? ΜΕ ΤΟΥΣ ΜΑΡΟΚΙΝΟΥΣ ΑΦΓΑΝΟΥΣ ΓΕΩΡΓΙΑΝΟΥΣ ΡΟΥΜΑΝΟΥΣ ΑΦΡΙΚΑΝΟΥΣ ΚΑΙ ΑΣΙΑΤΕΣ ΓΕΝΙΚΑ 1000 ΦΥΛΕΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΗΡΘΑΝ , ΠΩΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΕΡΟΜΑΣΤΕ ΑΛΛΙΩΣ ?? ΓΙΑ ΟΛΑ ΕΦΤΑΙΓΑΝ ΟΙ ΚΥΒΕΡΝΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΕΚΑΝΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟΘΗΚΗ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΊΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΜΑΣ. ΤΟΤΕ ΝΑ ΔΩΣΟΥΝ ΕΠΙΔΩΜΑ ΕΚΜΆΘΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΡΙΤΟΚΟΣΜΙΚΟΥΣ.

 14. avatar ΔΗΛΑΔΉ ΠΡΕΠΕΙ..

  Ο συνήγορος του Πολίτη να ενημέρωσε πρώτα τους Ρομά ότι δεν πρέπει να κλέβουν και να πουλάν ναρκωτικά να μην είναι ρατσιστές και να σέβονται τα δικαιώματα τον μη Ρομά γειτόνων. Οτι επιβάλετε να τελειώνουν τα παιδιά τους την βασική εκπαίδευση να υπηρετούν την Στρατιωτική τους θητεία κανονικά και να μην απειλούν με βία στα Νοσοκομεία την παραχώρησή προτεραιότητας από άλλους ασθενείς που βρίσκουν μπροστά τους. Και φυσικά να εργάζονται και να μην ζουν από επιδόματα αφεροντας τα από αλλούς μη Ρομά Έλληνες φτωχούς πολίτες που τηρούν όλα τα παραπάνω. Και για τους Μουσουλμάνους πρόσφυγες ενημέρωσε ο Συνήγορος ότι Ελλάδα δεν είχε ποτέ αποικία τις χώρες τους δεν τις έχει εκμεταλλευτεί δεν τις βομβάρδισε δεν τους έφερε με την βία και ότι ο φιλοξενούμενος πρέπει να σέβεται τους νόμους τους πολίτες την θρησκεία των χωρών που τους φιλοξενούν στην Ευρώπη η Σαρία και η νόμοι της δεν έχουν καμία ισχύει και οι χρήση της τους καθιστά παράνομους απέναντί στους Ελληνικούς και Ευρωπαϊκούς νόμους.

  1. avatar greg

   !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 15. avatar Μ.Λ.

  ΤΑ [...] ΟΙ ΡΟΜΑ. ΝΑ ΒΑΛΟΥΜΕ Κ ΤΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΝΑ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΥΝ ΑΕΡΑ.ΕΡΧΕΤΑΙ ΠΡΩΤΑ ΣΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΝΑΣ [...] Κ ΠΟΥΛΑΕΙ ΓΛΑΣΤΡΟΥΛΕΣ ΜΕ ΒΑΣΙΛΙΚΟΥΣ. Α ΤΟ ΚΑΥΜΕΝΟ ΔΟΥΛΕΥΕΙ, ΛΕΝΕ ΟΛΟΙ Κ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΒΑΣΙΛΙΚΟ.ΑΥΤΟ ΟΜΩΣ ΤΟ ΤΕΡΑΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΜΠΡΟΣΤΑΡΗΣ,ΚΑΤΑΣΚΟΠΕΥΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΡΟΥΝ ΠΟΥ ΘΑ ΧΤΥΠΗΣΟΥΝ. ΤΟ ΙΔΙΟ Κ Ο ΡΟΜΑ ΠΟΥ ΠΑΙΡΝΕΙ ΔΗΘΕΝ ΟΤΙ ΕΧΟΥΜΕ ΓΙΑ ΠΕΤΑΜΑ, ΠΟΥ ΜΑΣ ΒΟΗΘΑΕΙ ΣΤΟΥΣ ΚΗΠΟΥΣ.ΑΤΙΜΟΣ ΞΕΝΟΦΕΡΤΟΣ ΛΑΟΣ. Ο ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΛΦΑΒΗΤΟ.

 16. avatar kakaroto

  Αν είναι δυνατόν να μπαίνουν στο ίδιο τσουβάλι τα αμεα με αυτά [...].. Αυτό κατ\'αρχήν και κατ\'αρχάς συνιστά προσβολή προς τους αμεα, που δεν επέλεξαν οι ίδιοι από τη φύση τους να έχουν την οποιαδήποτε αναπηρία.. Επικίνδυνα ασύμβατοι, [...], που θέλουν να κρατούν τις [...] παραδόσεις τους και τα απάνθρωπα τους έθιμα, σε χώρες όπου δεν ανήκουν και είναι βάρος, θα πρέπει αυτοί να μάθουν πώς να συμπεριφέρονται εκεί που είναι και να προσαρμοστούν και να συμμορφωθούν πλήρως σε κάθε επίπεδο, αλλιώς δεν έχουν καμία θέση να βρίσκονται σ\'αυτές.. Το αισχρό σας παραμύθι να τελειώνει με αυτούς.. Οι μειονότητες γενικά και ειδικά οι βλαβερές μειονότητες θα πρέπει να αφομοιώνονται κι όχι να αφομοιώνουν.. Αν δεν θέλουν, τότε είναι υποχρέωση τους να φύγουν και να πάνε από εκεί που ήρθαν και υποχρέωση μας [...]..

 17. avatar Οδηγίες έναντι των Πακιστανών

  Αυτές ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ οδηγίες!
  Αν δεν έχετε οδηγίες, βάλτε Βίτσα:
  https://www.youtube.com/watch?v=fjBnDfXGo6g

 18. avatar ΤΡΕΛΛΑΝΤΩΝΗΣ

  ...ΘΑ ΦΡΟΝΤΙΣΩ ΝΑ ΜΑΘΩ ΑΠ\'ΕΞΩ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΟΔΗΓΙΕΣ,ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΜΑΙ ΚΥΡΙΟΣ ΣΤΟΥΣ ΓΥΦΤΟΥΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΚΛΕΨΕΙ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΥΠΑΙΘΡΟ,ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΤΙΝΑΞΕΙ ΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ ΜΕ ΤΑ ΜΑΊ΄ΜΟΥ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ,ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΛΛΕΣ ΕΘΝΟΤΗΤΕΣ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΕΜΕΝΑ ΜΕ ΑΦΗΝΟΥΝ ΑΔΙΑΦΟΡΟ,ΕΙΝΑΙ ΣΑΝ ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

  1. avatar συνελθε

   Νομιζεις, δε νομιζεις, αυτοι υπαρχουν! Δυστυχως...

 19. avatar Οδηγίες έναντι των Αφγανών

  Αρτσι, μπούρτζι και λουλάς!
  Αυτό δεν είναι κείμενο οδηγιών, είναι κόπυ-πάστε από εγκυκλοπαίδεια,
  κάπου θα έπρεπε να χωρά η λέξη ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ

 20. avatar ΜΑΙΚ 1

  Συνηγορε για τους πολίτες που δεν υπακούουν σέ κανένα νόμο , για τους πολίτες που το κράτος κάνει διακρίσεις και δεν εφαρμόζει τους νόμους τους δλδ τα παιδιά τους να πηγαίνουν σχολείο να τηρούν το κώδικα οδικής κυκλοφορίας να πληρώνουν εφορία και να μην παίρνουν μόνο επιδόματα και πολλά άλλα καθώς και για τους λοιπούς οικονομικούς μετανάστες που μπαίνουν στο ξεφραγω αμπέλι μας με ότι σημαίνει αυτό γιατί πρέπει να γράφω σελίδες για το τι σημαίνει, θα βγάλεις καμία οδηγία για να υπερασπιστείς τα νόμιμα κορόιδα αυτού του κράτους

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει