Η περίφημη Συλλογή έργων τέχνης Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή, που αναμένεται να έρθει στην Ελλάδα και να στεγαστεί στο υπό ανέγερση Μουσείο στο Παγκράτι, όπως επανειλημμένα έχει αναφερθεί από το ομώνυμο Ιδρυμα, έρχεται ξανά στο προσκήνιο με ερωτήματα και μπερδέματα.

Κι αυτό γιατί, όπως αναφέρει το Έθνος, μία μόνο από τους έξι συνκληρονόμους της περιουσίας της Ελίζας Γουλανδρή, η ανιψιά της Ασπασία Ζαΐμη ισχυρίζεται πως το ένα έκτο των αριστουργημάτων που κοσμούσαν το πολυτελές σαλέ του ζεύγους Γουλανδρή στο Γκσταντ της Ελβετίας είναι δικό της μετά τον θάνατο της θείας της, το 2000.

«Είμαι αποφασισμένη να βρω τους πίνακες που βρίσκονταν στην έπαυλη του Γκσταντ πριν από τον θάνατο της θείας μου. Πιστεύω με όλη μου την καρδιά ότι τα έργα αυτά είναι μέρος της κληρονομιάς μου», δηλώνει η ίδια στο πρακτορείο Bloomberg, το οποίο καταλήγει το εκτενές δημοσίευμά του με την επισήμανση ότι οι δικαστικές κινήσεις της κ. Ζαΐμη χρηματοδοτούνται από έναν ξένο ντίλερ τέχνης, με συγκεκριμένα ανταλλάγματα.

Επίσης, ότι οι υπόλοιποι κληρονόμοι, πέντε ανίψια της Ελίζας Γουλανδρή, καταδικάζουν τις κινήσεις της και θεωρούν τους ισχυρισμούς της ανυπόστατους. Ανάμεσά τους, η Φλορέτ Καραδόντη, πρόεδρος του Ιδρύματος, η οποία σε τηλεφωνική συνομιλία μαζί της, αρνήθηκε να κάνει δηλώσεις τηρώντας την πάγια τακτική των χαμηλών τόνων που ακολουθούν οι άνθρωποι του Ιδρύματος. Ωστόσο αρκέστηκε να πει: «Μας ξέρετε τόσα χρόνια, αν νομίζετε ότι αυτή η υπόθεση εκφράζει κάτι που να θυμίζει το Ιδρυμα, τότε τι να πω…».

Παράλληλα, το δικαστήριο της Λοζάννης εξετάζει αν είναι αυθεντικό ένα συμβόλαιο πώλησης του 1985 για 83 αριστουργήματα σε τιμή κατώτερη της πραγματικής αξίας τους: 31,7 εκατ. δολάρια, ενώ κατά το δημοσίευμα η τιμή θα έφτανε τα 781,4 εκατ. δολάρια, για 11 Πικάσο, 3 Μπρακ, 5 Σεζάν, 3 Σαγκάλ, 2 Ντεγκά, 2 Γκογκέν, 2 Μαξ Ερνστ, 2 Μανέ, 2 Μιρό, 2 Μονέ, 3 Ρενουάρ, 2 Τζάκσον Πόλοκ, 1 Καντίνσκι, μερικά από τα συγκεκριμένα αριστουργήματα που υποτίθεται πως αγόρασε η εταιρεία του Παναμά «Wilton Trading SA», ιδιοκτησίας της Μαρίας Γουλανδρή, συζύγου του αδερφού του Βασίλη Γουλανδρή.