Ο δήμος Κορινθίων σε συνεργασία με τον πολιτιστικό σύλλογο της περιοχής, δρομολόγησε τις διαδικασίες και ομόφωνα το δημοτικό συμβούλιο της πόλης ενέκρινε την αγορά του αστεροσκοπείου Στεφανίου από το δήμο Κορινθίων.

Το τελικό ποσό καθορίστηκε στις 95.000 ευρώ, ενώ η αξία που είχε εκτιμηθεί από τους ορκωτούς εκτιμητές ανερχόταν σε 130.000 ευρώ.

Ύστερα από αυτή την εξέλιξη, ο δήμος επισημαίνει ότι θα αξιοποιηθούν οι εγκαταστάσεις του αστεροσκοπείου από το δήμο σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο αλλά και τον πολιτιστικό σύλλογο της περιοχής.

Το παρατηρητήριο αυτό (Stephanion Observatory) είναι το πρώτο σύγχρονο αστεροσκοπείο της Ελλάδος που εγκαταστάθηκε στο Στεφάνι Κορινθίας και επιλέγει το συγκεκριμένο σημείο στην κορυφή της «Ψηλής Ράχης», γιατί κάλυπτε απολύτως τις απαιτούμενες προδιαγραφές από ολόκληρη την ηπειρωτική Ελλάδα και άρχισε να λειτουργεί το 1966.

Το αστεροσκοπείο λειτούργησε ευεργετικά για το Στεφάνι και την ευρύτερη περιοχή κι έδωσε εργασία σε πολλούς κατοίκους που απασχολήθηκαν ως μάγειροι, οδηγοί και κηπουροί. Το ιδιαίτερο όμως λειτουργικό καθεστώς του αστεροσκοπείου οδήγησε σε αδιέξοδο έπειτα από 40 χρόνια λειτουργίας του, με συνέπεια την αναγκαστική διακοπή της ερευνητικής δραστηριότητας του τηλεσκοπίου.

Κατόπιν αυτού, ο δήμος Κορινθίων αποφάσισε την αγορά του, για επιστημονικούς και εκπαιδευτικούς σκοπούς, αφού εξασφαλίζει και προσφέρει μοναδικό χώρο συνεύρεσης μαθητών, ερευνητών και ερασιτεχνών αστρονόμων.