Κυριακή των Βαΐων: Τι γιορτάζουμε σήμερα

Η σημασία της γιορτής και το έθιμο να τρώμε ψάρι


ΕΛΛΑΔΑ
7:31
21/04/2019
Κυριακή των Βαΐων: Τι γιορτάζουμε σήμερα
3
loading

Κυριακή των Βαΐων σήμερα, Κυριακή 21 Απριλίου 2019, και η Εκκλησία γιορτάζει μία από τις σημαντικότερες γιορτές της Χριστιανοσύνης, λίγο πριν τη τη Μεγάλη Εβδομάδα.

Η Κυριακή της Μεγάλης Εβδομάδας ονομάζεται έτσι, γιατί «μετά Βαΐων και κλάδων» έγινε η υποδοχή του Χριστού στα Ιεροσόλυμα.

Την Κυριακή των Βαΐων ο λαός μας τη γιορτάζει με ιδιαίτερη λαμπρότητα. Σύμφωνα με το χριστιανικό εορτολόγιο καθιερώθηκε να ονομάζεται Κυριακή των Βαΐων, ή Κυριακή του Λαζάρου, ή Κυριακή Βαϊοφόρος, η προηγούμενη Κυριακή της εορτής της Ανάστασης.

Από την Κυριακή των Βαΐων αρχίζει ουσιαστικά η λεγόμενη Μεγάλη Εβδομάδα ή Εβδομάδα των Παθών. Κατά την ημέρα αυτή εορτάζεται η ανάμνηση της θριαμβικής εισόδου του Ιησού Χριστού στα Ιεροσόλυμα όπου, κατά τους συγγραφείς των Ιερών Ευαγγελίων, οι Ιουδαίοι τον υποδέχθηκαν κρατώντας βάια ή βάγια (κλάδους φοινίκων) και απλώνοντας στο έδαφος τα φορέματά τους ζητωκραύγαζαν «Ωσαννά, ευλογημένος ο ερχόμενος εν ονόματι Κυρίου».

Κατά τους πρώτους αιώνες του Χριστιανισμού η εορτή της ανάμνησης αυτής τελούταν μαζί με την ανάσταση του Λαζάρου. Αργότερα η δεύτερη, η ανάσταση του Λαζάρου, μετατέθηκε κατά μία ημέρα πριν, το λεγόμενο Σάββατο του Λαζάρου.

Χαρακτηριστικό έθιμο της ημέρας είναι ο στολισμός των εκκλησιών με βάγια, ενώ μετά τη λειτουργία ο παπάς ευλογεί και δίνει στους πιστούς σταυρούς από βάγια, τους οποίους βάζουμε στα εικονίσματα ή όπου αλλού χρειαζόμαστε προστασία.

Την Κυριακή των Βαΐων είναι έθιμο να τρώμε ψάρι.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

3
σχόλια
 1. avatar ΕΒΕΛΙΝ

  ΚΑΛΗ ΜΕΓΑΛΟΒΔΟΜΑΔΑ Κ Η ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΝΑ ΦΕΡΕΙ ΑΓΓΑΛΙΑΣΗ Κ ΚΑΛΟΣΥΝΗ ΣΤΙΣ ΚΑΡΔΙΕΣ ΜΑΣ!!

  1. avatar Ζακ

   Καλή μετάνοια να ξεκινήσουμε και η Ανάσταση θα έρθει στην καρδιά μας.

 2. avatar losromi

  Ευλογημένος ο ερχόμενος εν ονόματι Κυρίου! Δόξα τω Αγίω Θεώ και Υιω Αυτού και τω Πνευματι Του τω Αγίω +

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει