Ο «Δρομέας» το εμβληματικό γλυπτό του Κώστα Βαρώτσου που είναι τοποθετημένο απέναντι από το Χίλτον, έγινε τις τελευταίες ημέρες αντικείμενο συζήτησης στα ΜΜΕ και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, λόγω της φημολογίας που αναπτύχθηκε περί μεταφοράς του από την Αθήνα στα Σκόπια.

Ο κ. Βαρώτσος, με δηλώσεις του στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο δήλωσε ότι σε συνάντησή του με την υπουργό Πολιτισμού, Μυρσίνη Ζορμπά, την περασμένη Παρασκευή, εκείνη «έθεσε στη συζήτηση την ιδέα για τη μεταφορά του “Δρομέα” στα Σκόπια. Της απάντησα ότι ο “Δρομέας” δεν μπορεί να φύγει από την Αθήνα, για πολλούς λόγους. Άλλωστε, αν και το γλυπτό ανήκει στον δήμο Αθηναίων, εγώ έχω τα πνευματικά δικαιώματα. Και δεν είναι μόνο αυτός ο λόγος. Η υπουργός διαψεύδει την πρόταση που μου έκανε».

Για το θέμα η υπουργός Πολιτισμού δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Καμία πρόταση δεν υπάρχει για τη μεταφορά του “Δρομέα”, είναι κάτι χωρίς βάση. Άλλωστε, το γλυπτό ανήκει στον δήμο Αθηναίων. Στο πλαίσιο μιας γενικής συζήτησης με σημαντικούς Έλληνες καλλιτέχνες, ανάμεσά τους και με τον κ. Βαρώτσο, κουβεντιάστηκαν και σχολιάστηκαν πολλά, ωστόσο τέτοια πρόταση όχι. Οι προτεραιότητές μου είναι άλλες, εξάλλου τυχόν ανταλλαγές μνημείων ή αλλαγές ταμπελών ανήκουν στις αρμοδιότητες άλλων υπουργείων. Λυπάμαι για το θόρυβο και τον ηθικό πανικό που ορισμένοι έσπευσαν να επιδείξουν».