Η Δημοκρατική Ένωση της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας «Ομόνοια» εξέφρασε θλίψη και απογοήτευση για τα επεισόδια που σημειώθηκαν στην Κλεισούρα, κατά τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της οργάνωσης, μικρή ομάδα ατόμων, μεταφερμένα από άλλες περιοχές, προσπάθησαν να δημιουργήσουν επεισόδια, την ώρα που στην Κλεισούρα τελούνταν μνημόσυνο για τους ήρωες της ελευθερίας.

«Για άλλη μια φορά διαπιστώνουμε με λύπη ότι κάποιοι δεν έχουν μετανοήσει για συνεργασίες που διέπραξαν με τις κατοχικές δυνάμεις, με συνέπεια δεινά για τον ελληνικό, αλλά και τον αλβανικό λαό. Ο σεβασμός στην μνήμη των νεκρών, ειδικά δε όσων θυσιάζονται για τόσο υψηλά ιδανικά, είναι ιερός και είναι χαρακτηριστικό και του αλβανικού λαού», τονίζεται-μεταξύ άλλων-στην ανακοίνωση.

«Ως “Ομόνοια” αισθανόμαστε βαθιά την παρακαταθήκη που μας άφησαν με τους ηρωικούς αγώνες και τη θυσία τους οι πρόγονοί μας και θα συνεχίσουμε να τους τιμούμε όπως ταιριάζει. Θα περιφρουρούμε τις αξίες που η επέτειος του «ΟΧΙ» εμπεριέχει: την ελευθερία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, το σεβασμό των αρχών της ειρηνικής συνύπαρξης».

Όπως μετέδωσε το ΑΜΠΕ, στο δρόμο προς την Κλεισούρα – Πρεμετή, όπου βρίσκεται το νεκροταφείο των Ελλήνων πεσόντων του έπους του ΄40, το δεύτερο επίσημα αναγνωρισμένο από το αλβανικό κράτος, μετά εκείνου του Βουλιαρατιού, μερικές δεκάδες Αλβανοί εθνικιστές πετροβόλησαν τα ελληνικά διερχόμενα λεωφορεία και αυτοκίνητα, φωνάζοντας ανθελληνικά συνθήματα, όπως «η Τσαμουριά είναι αλβανική». Από τον πετροβολισμό δεν γλίτωσε ούτε το αυτοκίνητο του πρέσβη της Ελλάδας, στο οποίο επέβαινε και ο πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Γεώργιος Σούρλας. Χρειάστηκε η παρέμβαση της αστυνομίας για να εξομαλυνθεί η κατάσταση. Παρ΄ όλα αυτά η τελετή που ακολούθησε, έγινε κάτω από τις φωνές και τα εθνικιστικά συνθήματα των Αλβανών εθνικιστών, που ανήκουν στην οργάνωση «Ερυθρόμαυρη Συμμαχία» και στο Κόμμα των τσάμηδων PDIU.

Στην ανακοίνωση τονίζεται επίσης, ότι η «Ομόνοια» όπως κάθε χρόνο, τίμησε και φέτος την 28η Οκτωβρίου, με αίσθημα εθνικής υπερηφάνειας και πατριωτικής ανάτασης. Με επιμνημόσυνες δεήσεις στη Δερόπολη, τη Χιμάρα, την Κορυτσά, την Κλεισούρα και τους Αγίους Σαράντα «τιμήθηκαν αυτοί που θυσίασαν τη νιότη τους για την ελευθερία και μια άλλη πορεία της ιστορίας του Ελληνισμού, αλλά και όλων των λαών της Βαλκανικής. “Το μήνυμα του ιστορικού «ΟΧΙ” έχει αποθανατιστεί με το αίμα χιλιάδων Ελλήνων που ανανέωσαν την παρακαταθήκη αιώνων», τονίζεται στην ανακοίνωση της «Ομόνοιας».