Εκτός… νηπιαγωγείων μένουν πολλά παιδιά στην επαρχία. Θέσεις για εγγραφές δεν υπάρχουν με αποτέλεσμα οι μητέρες να αναζητούν – μάταια- λύσεις…

Τα στοιχεία που δημοσιεύει η aftodioikisi.gr, στην Αττική, δείχνουν ότι ευκατάστατες μητέρες με κανονική οικογενειακή κατάσταση που δεν εργάζονται (δηλαδή, με 10,04, 11,11, 15,33 ή με 16,28 μόρια), στάθηκαν πιο… τυχερές και τα παιδιά τους έγιναν δεκτά σε παιδικούς, από ό,τι, για παράδειγμα, άγαμες ή ανάπηρες εργαζόμενες μητέρες με χαμηλά εισοδήματα που είχαν την ατυχία να κατοικούν εκτός λεκανοπεδίου.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία στο δήμο Ρόδου, περίπου 1.500 μητέρες, στην πλειονότητά τους εργαζόμενες με 40, 50 ή και πλέον των 60 μόρια μένουν εκτός, με κίνδυνο να χάσουν τη δουλειά τους ή… το παιδί τους, όταν δεν έχουν κάπου να το αφήσουν…

Εντός δύο στα τρία παιδιά στην Αττική

Ένα στα δύο στη Θεσσαλονίκη

Από τις συνολικά 22.309 αιτήσεις που κατατέθηκαν στην Αττική από ενδιαφερόμενες μητέρες, ικανοποιήθηκαν οι 14.536 (ποσοστό 65%), ενώ στο σύνολο της Θεσσαλονίκης κατατέθηκαν 20.332 αιτήσεις από ενδιαφερόμενες μητέρες και ικανοποιήθηκαν μόνο οι 10.117 (ποσοστό 50%).

Χαρακτηριστικά ελάχιστα παραδείγματα ακολουθούν στον παρακάτω πίνακα για την περιφέρεια Αττικής για τα μόρια αιτήσεων που εγκρίθηκαν σε ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς:

Μάλιστα, τόσο η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔΚΜ) όσο και μεμονωμένοι δήμοι, όπως, για παράδειγμα, οι δήμοι Ιωαννιτών και Ηρακλείου Κρήτης, έχουν μιλήσει γι’ αυτές τις αδικίες. Μάλιστα, η ΠΕΔΚΜ επισήμανε την παραβίαση των όρων της προκήρυξης και τον κίνδυνο να φάει η Ελλάδα «καμπάνα» από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ-ΜΕΝΕΜΕΝΗ

Ερευνώντας τους πίνακες που ανακοίνωσε η ΕΕΤΑΑ διαπιστώθηκε πως στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς της Κοινωφελούς Δημοτικής Επιχείρησης Δήμου Αμπελοκήπων-Μενεμένης (Ηλιαχτίδες, Ζιζάνια, Τρενάκια), μητέρες με πολλά μόρια, 59,50, με 57,38, με 56,96, με 56,11 μόρια, επιλέγονται ως επιλαχούσες.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ-ΘΡΑΚΗ

Περίπου 1.400 μητέρες έμειναν εκτός του προγράμματος της ΕΕΤΑΑ για δωρεάν θέσεις σε παιδικούς σταθμούς και ΚΔΑΠ, στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Περίπου 1.300 μητέρες έμειναν εκτός του προγράμματος της ΕΕΤΑΑ.

ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

Στο νομό Δωδεκανήσου έχουν εγκριθεί πολύ λίγες θέσεις σε σχέση με αυτές που ζήτησαν οι μητέρες. Αλλά ακόμη και για αυτές τις λίγες θέσεις μένουν από έξω μητέρες με αρκετά μόρια.

ΕΥΒΟΙΑ

Αρνητική πρωτιά σημείωσε ο Νομός Ευβοίας, αφού 435 παιδιά έμειναν εκτός των παιδικών σταθμών. Συγκεκριμένα, στο δημοτικό παιδικό σταθμό Καρύστου, μητέρα με 54,17 μόρια δεν καταφέρνει να ενταχθεί.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Εξαιρετικά άνιση μεταχείριση διαπιστώνεται και σε παιδικούς και ΚΔΑΠ της Περιφέρειας Θεσσαλίας, καθώς περίπου 1.100 μητέρες έμειναν εκτός του προγράμματος της ΕΕΤΑΑ. Ενδεικτικά, απορρίφθηκαν μητέρες με 69,72 μόρια στο νομό Μαγνησίας.

ΚΙΛΚΙΣ

Από τις 694 που υπέβαλαν οι μητέρες του νομού Κιλκίς εγκρίθηκαν μόνο οι 285, ποσοστό 41%, ενώ αντίστοιχα ποσοστά στο νομό Καβάλας είναι 89%, στο νομό Ζακύνθου 86% και στο νομό Μεσσηνίας 80%. Προφανώς τα κριτήρια κατανομής των θέσεων ανά νομό είναι άστοχα και δεν έλαβαν υπόψη τις πραγματικές κοινωνικές ανάγκες όπως αυτές καταγράφηκαν με βάση τις αιτήσεις των μητέρων. Στο Κιλκίς, οι μητέρες ακόμη και με 48,15 και 48,11 μόρια είναι επιλαχούσες.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Έντονη δυσαρέσκεια προκαλεί η κατανομή των θέσεων για δωρεάν παιδικούς σταθμούς στο νομό Κυκλάδων. Δεν έγιναν δεκτά 342 παιδιά στο πρόγραμμα, ενώ πληρούσαν τις προϋποθέσεις.

ΦΘΙΩΤΙΔΑ

432 παιδιά μένουν εκτός του προγράμματος.