Όριο 150 ευρώ στους λογαριασμούς των κινητών

Πότε μπαίνει σε εφαρμογή η νέα απόφαση της ΕΕΤΤ


ΕΛΛΑΔΑ
12:59
04/10/2018
Όριο 150 ευρώ στους λογαριασμούς των κινητών
5
loading

Πλαφόν χρέωσης σε όλους τους λογαριασμούς τηλεφώνου θα θέσει από την 1η Ιανουαρίου 2019 η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ).

Σύμφωνα με τη σχετική απόφαση το πλαφόν μπαίνει στο ποσό των 150 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου των φόρων και αφορά το σύνολο των παρεχόμενων υπηρεσιών, όπως φωνής, δεδομένων και μηνυμάτων (sms).

Το μέτρο έρχεται να προφυλάξει τους καταναλωτές από τυχόν υπέρογκες χρεώσεις που γίνονται εν αγνοία τους ή χωρίς να έχουν αντίληψη. Το μέτρο, όπως αναφέρει η Καθημερινή, προβλέπει την αυτόματη επιβολή φραγής μόλις ο λογαριασμός ξεπεράσει το όριο των 150 ευρώ.

Εφόσον, όμως ο καταναλωτής συναινέσει, ο πάροχος θα επιβάλει την άρση της φραγής. Επίσης, ο καταναλωτής θα έχει το δικαίωμα να θέτει ο ίδιος το όριο επιβολής φραγής κλήσεων και ανταλλαγής δεδομένων σε επίπεδο άνω των 150 ευρω ή ακόμη και απεριόριστο. Σύμφωνα με στελέχη της ΕΕΤΤ, το όριο των 150 ευρώ ετέθη κατόπιν διαβούλευσης με τους παρόχους, αλλά και τις καταναλωτικές οργανώσεις.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή» η τρίτη δέσμη μέτρων της ΕΕΤΤ, που θα ισχύει από 1 Ιανουαρίου 2019, περιλαμβάνει και άλλα μέτρα που διευκολύνουν τους χρήστες.

Το πιο σημαντικό από αυτά θα είναι ο αλγόριθμος υπολογισμού της αποζημίωσης του παρόχου, στην περίπτωση που ο καταναλωτής τερματίσει πρόωρα μια σύμβαση ορισμένου χρόνου. Συνήθως αυτές οι συμβάσεις συνομολογούνται με την απόκτηση προνομίων, όπως π.χ. δωρεάν παροχή εξοπλισμού, μειωμένο πάγιο κ.λπ.

Όπως εξηγούν στελέχη της ΕΕΤΤ, στις συμβάσεις αυτές ο καταναλωτής αποκτά προνόμια αλλά και υποχρεώσεις, οι οποίες λήγουν μόνο με τη λήξη της (συνήθως 12μηνης, 18μηνης ή 24μηνης) σύμβασης. Προς αυτή τη κατεύθυνση είναι σημαντικό να γνωρίζει ο καταναλωτής τις κυρώσεις που θα υποστεί αν αποφασίσει να τερματίσει τη σύμβαση πριν από τη λήξη της.

Ο αλγόριθμός της ΕΕΤΤ θα είναι ενδεικτικός του ύψους της αποζημίωσης που θα πρέπει να απαιτήσει ο πάροχος.

Η ΕΕΤΤ χθες στην ανακοίνωσή της χθες επανέλαβε ότι «ο πάροχος δεν επιτρέπεται να επιβάλει τέλος αποσύνδεσης λόγω διακοπής/καταγγελίας είτε σύμβασης αορίστου χρόνου, είτε σύνδεσης καρτοκινητής τηλεφωνίας».

Σε ό,τι αφορά τα καρτοκινητά, η ΕΕΤΤ βάζει τέλος στην απαίτηση των παρόχων για την επιβολή χρέωσης 20 ευρώ σε όσους θέλουν να διακόψουν οριστικά μια σύνδεση καρτοκινητής, με την έννοια να κλείσουν εντελώς τη σύνδεση.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

5
σχόλια
 1. avatar ΔΕΝ ΕΊΝΑΙ ΈΤΣΙ ΟΠΩΣ ΤΑ ΛΕΣ ΚΑΛΆ ΘΑ

  ΚΆΝΟΥΝ ΓΙΑΤΊ ΠΟΛΛΟΊ ΠΑΡΕΡΑΔΕΣ ΈΧΟΥΝ ΠΡΌΒΛΗΜΑ ΜΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΆ ΤΟΥΣ, ΈΤΣΙ ΜΕΤΆ ΤΑ 150 ΕURO ΘΑ ΓΊΝΕΤΑΙ ΦΡΑΓΉ ΚΑΙ ΘΈΛΕΙ ΝΑ ΣΥΝΕΧΊΣΕΙ ΘΑ ΠΡΈΠΕΙ ΝΑ ΣΥΝΕΣΗ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΠΛΗΡΏΝΕΙ ΣΩΣΤΌ ΚΑΤΆ ΤΗΝ ΓΝΏΜΗ ΜΟΥ!!!

  1. avatar PSI

   Το σωστό θα ήταν να μπαίνει φραγή, όταν ο πελάτης εξαντλεί τα όρια του συμβολαίου του, μιας και αυτό έχει συμφωνήσει με την εταιρεία του. Αν θέλει την αίρει, αν δεν θέλει μένει χωρίς τηλέφωνο. Τι θα πει όριο 150 € και γιατί όχι 149 ή 151 €. Δηλαδή, έρχεται η ΕΕΤΤ και επεκτείνει τις συμβάσεις? Με ποιό δικαίωμα?

 2. avatar nasoulis

  "Σε ό,τι αφορά τα καρτοκινητά, η ΕΕΤΤ βάζει τέλος στην απαίτηση των παρόχων για την επιβολή χρέωσης 20 ευρώ σε όσους θέλουν να διακόψουν οριστικά μια σύνδεση καρτοκινητής, με την έννοια να κλείσουν εντελώς τη σύνδεση."

  Συγγνώμη, τι είναι αυτό; Είναι δυνατόν να θέλει κάποιος να σταματήσει να χρησιμοποιεί ένα καρτοκινητό και να δεχτεί να πληρώσει λεφτά για την κατάργησή του; Απλά δεν ξαναγοράζει κάρτα ανανέωσης, πετάει τη SIM και άντε γεια! Πόσο ηλίθιος είναι κάποιος για να δεχτεί να πληρώσει λεφτά για κάτι τέτοιο;

 3. avatar μωρε

  εδω ο κοσμος καιγεται και αυτοι βγαζουν νόμο για τα κινητα== ελεος
  οποιος δε εχει να πληρωση ας μην εχει κινητό
  αλλη σαχλαματη νόμος

  1. avatar dk.

   Φτάνει να σου κλέψουν το κινητό σου και μέσα λίγες ώρες, προτού θα το πάρεις χαμπάρι, να κάνουν συνδέσεις με τα σεξ-νούμερα, ακόμα και στην Βραζιλία.

   Μα γιατί μόνο τα κινητά ?? Φτάνει να κολλήσει ο συναγερμός και μπορεί να σας κάνει 500 Ευρώ λογαριασμούς, εφόσον δεν είχατε τα "απεριόριστα σταθερά"

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει