Η Τουρκία συνεχίζει την πάγια τακτική αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας. Για μία ακόμη φορά η Άγκυρα εξέδωσε Navtex χωρίς να έχει την σχετική δικαιοδοσία για περιοχή δυτικά του Καστελόριζου, ενώ ξαναβγάζει σχεδόν το σύνολο του στόλου της στο Αιγαίο, για την επόμενη φάση της άσκησης «Θαλασσόλυκος».

Του Μαρίνου Γκασιάμη

Συγκεκριμένα με τις Navtex 509/17 και 508/17 δεσμεύει για ασκήσεις με πραγματικά πυρά περιοχή δυτικά του Καστελόριζου για μια περίοδο πέντε ημερών και συγκεκριμένα από τις 20 Μαΐου μέχρι τις 25 του ιδίου μήνα.

bnbvcb

astetreshd

Η Αθήνα από την πλευρά της έχει εκδώσει την Navtex 270/17 στην οποία επισημαίνει πως ο τουρκικός σταθμός δεν είναι εξουσιοδοτημένος.

wrddgdgd

Την ίδια στιγμή, από χθες και μέχρι σήμερα το πρωί σύμφωνα με καλά πληροφορημένη πηγή που μίλησε στο Newsbeast.gr υπήρχε σχετική ηρεμία στο Αιγαίο, ως προς τις δραστηριότητες του τουρκικού πολεμικού ναυτικού και των μονάδων του που εμπλέκονται στην άσκηση «DENIZ KURDU» (θαλασσόλυκος).

Οι περισσότερες μονάδες του τουρκικού στόλου μετά την πρόκληση της Δευτέρας στο Αγαθονήσι και το «κρεσέντο» δραστηριοτήτων στο κεντρικό Αιγαίο, χθες αποσύρθηκαν στους λιμένες τους και αναμένεται να αναπτυχθούν και πάλι μετά το μεσημέρι της Τετάρτης για την επόμενη φάση της άσκησης.

Το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό παρακολουθεί από κοντά την τουρκική άσκηση η οποία σύμφωνα με τις υπάρχουσες εκτιμήσεις θα αρχίσει να μετατοπίζεται από το βόρειο και το κεντρικό Αιγαίο προς τα νότια και ανατολικά, εστιάζοντας όπως καταδεικνύουν και οι σχετικές παράνομες navtex που εκδίδει η Άγκυρα στο νησί του Καστελόριζου.

Χθες και η τουρκική πολεμική αεροπορία ήταν ήρεμη σε σχέση με την Δευτέρα που «ξεσάλωσε» φτάνοντας σε μεγάλα ύψη προκλητικότητας που είχε σαν αποτέλεσμα 9 σκληρές εμπλοκές. Την Τρίτη υπήρξε μόνο μία εμπλοκή και τα 5 αεροσκάφη που έστειλε η Άγκυρα εμφανώς λιγότερα σε σχέση με τα 44 της Δευτέρας.

«Ράπισμα» στην Τουρκία από την ΕΕ για το Αγαθονήσι

Την ίδια στιγμή η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από τις Βρυξέλλες δήλωσε πως η Τουρκία οφείλει να δεσμευτεί απερίφραστα ότι θα τηρεί σχέσεις καλής γειτονίας και θα αποφεύγει τις εντάσεις με τα κράτη μέλη της ΕΕ.

Σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων  η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μάγια Κοτσίγιαντσιτς, ερωτηθείσα σχετικά με την έξαρση των τουρκικών παραβιάσεων στο Αιγαίο, απάντησε, σύμφωνα με την ιστοσελίδα EurActiv ως εξής: «Η ΕΕ υπογραμμίζει ότι η Τουρκία χρειάζεται να δεσμευτεί απερίφραστα ότι θα τηρεί τις σχέσεις καλής γειτονίας και καλεί την Τουρκία να αποφεύγει τις εντάσεις και να απέχει από κάθε απειλή ή ενέργεια που στρέφεται εναντίον ενός κράτους-μέλους ή που βλάπτει τις σχέσεις καλής γειτονίας και την ειρηνική επίλυση των διαφορών».

Η ίδια αξιωματούχος τόνισε ότι θα πρέπει επίσης να αποφεύγονται οι αρνητικές δηλώσεις που βλάπτουν τις σχέσεις καλής γειτονίας. «Επιπλέον η ΕΕ τονίζει την ανάγκη για σεβασμό της κυριαρχίας των κρατών μελών σε ό,τι αφορά τα χωρικά ύδατα και τον εναέριο χώρο», συμπλήρωσε. «Κατά το περασμένο άτυπο Συμβούλιο των ΥΠΕΞ της 28ης Απριλίου, η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας Φεντερίκα Μογκερίνι υπενθύμισε ότι οι σχέσεις καλής γειτονίας αποτελούν μία από τις θεμελιώδεις αρχές τις οποίες καλείται να σεβαστεί η Τουρκία ως υποψήφια χώρα», κατέληξε.

Τα ποσοστά συμμετοχής των πλοίων του τουρκικού στόλου στην άσκηση

Εντωμεταξύ σύμφωνα με την ιστοσελίδα Turkishnavy.net η πλειοψηφία των μονάδων του τουρκικού πολεμικού ναυτικού αλλά και μονάδων της τουρκικής ακτοφυλακής συμμετέχει στην άσκηση «Θαλασσόλυκος», καταδεικνύοντας την βαρύτητα που δίνει η Άγκυρα στην συγκεκριμένη άσκηση, με την οποία επί της ουσίας ο τουρκικός στόλος προπονείται στο πως θα ελέγξει το Αιγαίο σε περίπτωση πολεμικών επιχειρήσεων.

Συγκεκριμένα:

  • Από τις 16 φρεγάτες που διαθέτει ο τουρκικός στόλος στην άσκηση συμμετέχουν οι 14, κάτι που σημαίνει πως το 88% των φρεγατών της Τουρκίας έχει βγει στο Αιγαίο
  • Από τα 12 υποβρύχια τα 9 είναι στην άσκηση, ποσοστό 75%.
  • Από τις 8 κορβέτες οι 6 είναι στην άσκηση, ποσοστό 75%.
  • Από τις 19 πυραυλακάτους οι 17 είναι στην άσκηση, ποσοστό 89%.
  • Από τα 11 ναρκαλιευτικά τα 6 είναι στην άσκηση, ποσοστό 55%.
  • Από τα 16 περιπολικά σκάφη τα 4 είναι στην άσκηση, ποσοστό 25%.

Στα 5 πλοία γενικής υποστήριξης που διαθέτει ο τουρκικός στόλος έχουν προστεθεί για τις ανάγκες της άσκησης και άλλα 8 μικρότερα ανεβάζοντας τον αριθμό πλοίων αυτού του τύπου στα 13 και το ποσοστό στο 260%.

Την ίδια στιγμή από τα 8 αεροπλάνα ναυτικής συνεργασίας που διαθέτει η Τουρκία, στην άσκηση έχει ρίξει τα 4, ποσοστό 50% και από τα 35 ελικόπτερα που ως κύρια αποστολή έχουν τον εντοπισμό υποβρυχίων, στην άσκηση συμμετέχουν τα 19, ποσοστό 54%.