«Εμείς επιθυμούμε να συμβάλουμε στην εκπαίδευση αυτών των παιδιών γιατί είναι αναφαίρετο δικαίωμα κάθε παιδιού, όμως θέλω να γνωρίζετε ότι οι προκλήσεις που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε είναι και πρωτόγνωρες και πρωτοφανείς, χωρίς καμία προεργασία από την Πολιτεία», δήλωσε ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου, με αφορμή το σάλο που έχει ξεσπάσει για την άρνηση συλλόγων γονέων και κηδεμόνων να ενταχθούν παιδιά προσφύγων σε σχολεία.

Μιλώντας στο ΣΚΑΪ, ο δήμαρχος Αστέριος Γαβότσης, ξεκαθάρισε ότι «οι γονείς και κηδεμόνες αποφασίζουν μόνοι τους χωρίς την παρέμβαση της δημοτικής αρχής».

Όπως τόνισε ο κ. Γαβότσης, «ο κ. Μουζάλας δεσμεύτηκε να φύγουν τα δύο κέντρα φιλοξενίας, το ένα μέχρι τα Χριστούγεννα και το άλλο μέχρι το Πάσχα». Συνεπώς, όπως είπε, «για τόσο μικρό διάστημα δεν νομίζω ότι πρέπει να διαταραχθεί η συνοχή της κοινωνίας μας. Υπάρχουν προβλήματα στον τόπο μας. Από μακριά ο καθένας μπορεί να λέει ό,τι θέλει…»

«Οι σύλλογοι των γονέων πήραν μια απόφαση. Δεχόμαστε ή δεν δεχόμαστε την απόφαση της πλειοψηφίας; Πήραν την απόφαση χωρίς δική μας συμμετοχή σαν δήμο», συμπλήρωσε ο δήμαρχος του Ωραιοκάστρου.

Όταν ρωτήθηκε αν ο ίδιος επικροτεί αυτήν την απόφαση, απάντησε πως «δεν σχολιάζω τις αποφάσεις των συλλόγων. Είμαι αποφασισμένος να στηρίξω την απόφαση της ολομέλειας του δημοτικού συμβουλίου».

«Εάν η κυβέρνηση δεν δεχτεί τις προτάσεις του δημοτικού συμβουλίου και προχωρήσει στην κίνηση (σ.σ. με τα παιδιά προσφύγων), τότε θα είμαι στο πλευρό του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων όλου του δήμου», τόνισε, ενώ διαμαρτυρήθηκε για τον τρόπο που λειτουργεί η κυβέρνηση. «Ήρθε η κυβέρνηση να μας συμβουλεύσει, να μας πει 5 πράγματα σαν διοίκηση ή μονίμως εμείς θα τρέχουμε πίσω από προειλημμένες αποφάσεις;» αναρωτήθηκε.

Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι «δεν υπάρχουν ναζιστικές τάσεις στο δήμο μας. Μακριά από μας τα ρατσιστικά φαινόμενα», ενώ έθεσε κι ένα ερώτημα: «Να μου απαντήσει κάποιος γιατί το 10% των προσφύγων της Ελλάδας βρίσκεται στο δήμο Ωραιοκάστρου…»