Το «πράσινο φως» για πρόσβαση, υπό προϋποθέσεις, πολιτών στους 2.500 περίπου ατομικούς φακέλους πολιτικών φρονημάτων που διατηρούνται στο υπουργείο Εσωτερικών άναψε, με γνωμοδότηση της, η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.

Όπως αναφέρει η Αρχή (4/2016) τα πρόσωπα που διαδραμάτισαν  ιδιαίτερο ρόλο στους πολιτικούς και κοινωνικούς αγώνες του τόπου και ενεπλάκησαν σε σημαντικές δίκες που απασχόλησαν την κοινή γνώμη από το 1945 έως την μεταπολίτευση μπορούν  να έχουν πρόσβαση στους ατομικούς φακέλους πολιτικών φρονημάτων τους που διατηρούνται στο υπουργείο Εσωτερικών.

Αντίθετα, αποκλείεται η πρόσβαση στους ατομικούς φακέλους πολιτικών φρονημάτων εφόσον ανακύπτουν  λόγοι εθνικής ασφαλείας ή για την διακρίβωση ιδιαίτερα σοβαρών εγκλημάτων.

Άδεια από την Αρχή απαιτείται για την πρόσβαση τρίτων, δηλαδή ιστορικών ερευνητών, δημοσιογράφων, κ.λπ. στους ατομικούς φακέλους πολιτικών φρονημάτων προσώπων τα οποία είναι εν ζωή.

 

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.