Στην διαδικασία εκκένωσης των καταυλισμών σε Πειραιά και Ειδομένη  αναφέρθηκε ο εκπρόσωπος τύπου του συντονιστικού  για το Προσφυγικό Γιώργος Κυρίτσης καθώς σήμερα προχώρησαν στην μεταφορά  800 άτομων από τον Πειραιά στο κομμάτι του Σκαραμαγκά.

Μιλώντας στον Βήμα fm και στους Γιώργο Κακούση και Δημήτρη Πετρόπουλο ο κ. Κυρίτσης τόνισε:

«Ο σχεδιασμός παραμένει ο ίδιος, μπορώ να σας πω την εξέλιξη. Υπάρχει ένα κοινό κομμάτι που αφορά και την Ειδομένη και τον Πειραιά, αλλά ας το τοποθετήσουμε στην Ειδομένη και έχει να κάνει με την πρόοδο του καταυλισμού στα Λαγκαδίκια, που έχουν αναλάβει τα Ηνωμένη Έθνη και τους πιέζουμε να επιταχύνουν. Η λογική είναι η λογική των συγκοινωνούντων δοχείων και του κινήτρου.

Επίσης, ξεκινάει, αν δεν έχει ξεκινήσει, τώρα που έγινε ο νόμος για την αναβάθμιση της υπηρεσίας ασύλου, με κινητά κλιμάκια στους οργανωμένους τόπους φιλοξενίας, τα οποία κινούν άμεσα την διαδικασία του ασύλου.

Για τον Πειραιά κάναμε την εσωτερική διευθέτηση σε ό,τι αφορούσε την πύλη Ε3 και σήμερα μεταφέρονται 800 άτομα στο κομμάτι του Σκαραμαγκά, το οποίο είναι ήδη έτοιμο, επιθεωρήθηκε το πρωί από τον κ. Ταφίλη, ο οποίος είναι ο επιχειρησιακός υπεύθυνος. Νομίζω ότι αυτή η διαδικασία είναι ήδη σε εξέλιξη και αφορά 800 άτομα, συνεννοημένη μετακίνηση για σήμερα μόνο.»

Για τις πιέσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο ο κ. Κυρίτσης επισήμανε:

Πιέζουμε την Ευρωπαϊκή Ένωση να ξεκινήσει άμεσα τη μετεγκατάσταση, ώστε να καταλάβει ο κόσμος ότι ο ορθός δρόμος είναι οι οργανωμένοι καταυλισμοί, η διαδικασία ασύλου, η μετεγκατάσταση στην Ευρώπη. Αυτό ισχύει και για τον Πειραιά και για την Ειδομένη – για την Ειδομένη ακόμη περισσότερο.