Στο πλευρό των προσφύγων  βρίσκεται από την πρώτη στιγμή ο δήμαρχος Ανδραβίδας – Κυλλήνης Ναμπίλ Ιωσήφ Μοράντ, ο οποίος όπως δήλωσε στο ΑΠΕ –ΜΠΕ, «Η αλληλεγγύη προς τους πρόσφυγες πολέμου, που δεν φταίνε σε τίποτα, είναι έμπρακτη και φαίνεται». Όσον αφορά στις συνθήκες διαμονής των 350 προσφύγων που φιλοξενούνται από χθες το απόγευμα στο παραθεριστικό κέντρο της Μυρσίνης στην Ηλεία, ο δήμαρχος είπε ότι θα συνεχιστούν και σήμερα οι εργασίες, ώστε οι χώροι να γίνουν πλήρως λειτουργικοί, αφού όπως σημείωσε, οι πρόσφυγες μετακινήθηκαν νωρίτερα του αναμενομένου, λόγω των επεισοδίων που έγιναν στον Πειραιά.

Ακόμη, ο Ναμπίλ Ιωσήφ Μοράντ είπε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι «κάποιες οικογένειες δεν θέλουν να μείνουν μαζί με άλλες, μέσα στις διώροφες κατοικίες, για καθαρά δικούς τους λόγους, και ως εκ τούτου ίσως χρειαστεί να στηθούν κάποιες σκηνές». Όμως, όπως τόνισε, όσοι ενδεχομένως μείνουν σε σκηνές, θα έχουν πλήρη πρόσβαση σε χώρους υποδομών.

Επίσης, ο δήμαρχος είπε ότι οι περισσότεροι πρόσφυγες είναι γυναίκες και παιδιά. Μάλιστα, όπως είπε, τα παιδιά ανέρχονται σε περίπου 180. Όσον αφορά τους άνδρες, είτε βρίσκονται σε άλλες χώρες της Ευρώπης, είτε παρέμειναν στην Σύρια.

Πάντως, όπως πρόσθεσε ο δήμαρχος, από τις συζητήσεις που έχει κάνει με τους πρόσφυγες, οι πιο πολλοί θέλουν να φύγουν από την Ελλάδα και να πάνε και αυτοί σε άλλες χώρες της Ευρώπης, ενώ υπάρχουν και κάποιοι που θα ήθελαν να επιστρέψουν στην Συρία.

Ακόμη, ο Ναμπίλ Ιωσήφ Μοράντ είπε ότι υπάρχει συγκινητική ανταπόκριση από τους πολίτες και ευχαριστεί «όλους όσοι μας στήριξαν αυτές τις ημέρες στην απόφαση που πήραμε, απέναντι σε κάποιες επιθέσεις και φωνές που δημιούργησαν ένα άσχημο κλίμα».

Μάλιστα, σε αυτό το σημείο τόνισε πως «πιστεύω ότι ο κόσμος της Ηλείας θα αγκαλιάσει αυτή την φιλοξενία και θα βοηθήσει ο καθένας όσο μπορεί από την πλευρά του».