Επίσκεψη στη χώρα μας κάνει ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάσιμο Ντ΄Αλέμα, ο οποίος συζήτησε με το δήμαρχο Αθηναίων για το μεγάλο ζήτημα του προσφυγικού και τις πολιτικές ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής που αναπτύσσει ο δήμος.

Ο κ. Ντ΄Αλέμα υπογράμμισε τη σημασία της μητροπολιτικής τοπικής διακυβέρνησης και τόνισε την αξία που έχει για την Ευρώπη ο ισχυρός ρόλος που διαδραματίζουν πλέον οι πόλεις.

«Οι πόλεις μπορούν να είναι το μέσον, ένας μοχλός για την ανάπτυξη, την καινοτομία και για μια νέα προοπτική στην Ευρώπη. Μπορεί να διαδραματίσουν έναν πολύ σημαντικό ρόλο, στην προοπτική της νέας Ευρώπης. Μιας κοινωνικής Ευρώπης, μιας Ευρώπης προσηλωμένης στην ανάπτυξη και τις περισσότερες θέσεις εργασίας για τους νέους» είπε.

Επίσης, χαρακτήρισε τη συνομιλία που είχε με τον δήμαρχο της Αθήνας «εξαιρετικά ενδιαφέρουσα». «Ήταν για εμάς μια ευκαιρία να μάθουμε τι κάνει η Αθήνα, πώς θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε από κοινού δύσκολες προκλήσεις, όπως αυτή του προσφυγικού ζητήματος, που είναι μια μεγάλη πρόκληση για την Ευρώπη. Τόσο τις πόλεις όσο γενικά για την Ευρώπη» είπε.

Αναφερόμενος στην προσπάθεια της Ελλάδας να εξέλθει από την οικονομική κρίση, εξέφρασε τη βούλησή του για στήριξη της χώρας μας στη «δύσκολη  πρόκληση, τόσο σημαντική όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για το μέλλον της Ευρώπης και της Ευρωζώνης», σημείωσε ότι το γεγονός «που η Ελλάδα αποφάσισε να παραμείνει εντός του Ευρώ, αποτελεί μία δύσκολη πρόκληση για την ελληνική κυβέρνηση» και κάλεσε την «Ευρώπη να βοηθήσει». Όπως είπε, απαιτείται «όχι μόνο λιτότητα, αλλά μια σοβαρή δέσμευση για ανάπτυξη και απασχόληση, που είναι ζωτικής σημασίας για την Ελλάδα και όχι μόνο».

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Αθηναίων Γ. Καμίνης, χαρακτήρισε τον ιταλό πρώην πρωθυπουργό φίλο της Ελλάδας και υπογράμμισε ότι «είναι πάρα πολύ σημαντικό να έχουμε τη συμπαράσταση ενός ανθρώπου τόσο έμπειρου, επικεφαλής του FEPS, ενός τόσο σημαντικού think tank στην   Ευρώπη, ενός πομπού πολύτιμης τεχνογνωσίας και διεθνούς βοήθειας για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα σε αυτή τη χώρα».