Με αφορμή το χάος που επικρατεί στην πλατεία Αριστοτέλους με την αυθαίρετη ανάπτυξη των τραπεζοκαθισμάτων, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το μεσημέρι στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου τα εξής: «Η πλατεία Αριστοτέλους θα πρέπει να γίνει το κόσμημα της πόλης. Σήμερα είναι ό,τι χειρότερο έχουμε να δείξουμε».

Σύμφωνα με τη δημοτική αρχή, στα τέλη Ιουνίου θα αρχίσει η εφαρμογή της πρώτης φάσης των μέτρων που -μεταξύ άλλων- θα είναι οριοθέτηση των χώρων με κίτρινη γραμμή και ενιαίο μέγεθος για τις ομπρέλες. Με βάση αυτά υπολογίζεται πως θα μειωθεί κατά 30% η ανάπτυξη των τραπεζοκαθισμάτων, κάτι που έχει ήδη έχει επιτευχθεί και στον πεζόδρομο της Ικτίνου.

«Προς τα τέλη Ιουνίου θα καθορίσουμε το χώρο. Πρέπει να επισπεύσουμε τη διαδικασία για μια καλύτερη όψη της πλατείας Αριστοτέλους. Ορισμένα καταστήματα έχουν αναπτύξει 100% περισσότερα παράνομα τραπεζοκαθίσματα από την άδεια που εξασφάλισαν. Πιστεύουμε ότι με τα πρώτα μέτρα ο μέσος όρος θα μειωθεί κατά 30%, ενώ θα υπάρχουν διάδρομοι από 1,5 έως 2 μέτρα για τη διέλευση των πεζών», τόνισε χαρακτηριστικά ο αντιδήμαρχος Αστικού Σχεδιασμού, Πολεοδομίας και Δικτύων, Ανδρέας Κουράκης.

Στο μεταξύ, ένα άλλο θέμα που απασχολεί τη δημοτική αρχή είναι η κατάληψη των πεζοδρομίων από τα περίπτερα. «Ο νόμος προβλέπει περίπου 890 περίπτερα και μαγαζιά πώλησης καπνικών υλικών για το δήμο Θεσσαλονίκης. Οι άδειες όμως που δόθηκαν από τη νομαρχία, παρανόμως, είναι 1.486.

Ερευνούμε να δούμε ποια περίπτερα είναι σε λειτουργία. Όσα δεν έχουν ιδιοκτήτες ή ενοικιαστές θα απομακρυνθούν», ανέφερε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, Χασδάι Καπόν.