Οι διεκδικήσεις αναδρομικών δισεκατομμυρίων των συνταξιούχων μπαίνουν σήμερα στο «μικροσκόπιο» της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας σε μια πιλοτική δίκη που θα κρίνει την εξαιρετικής σπουδαιότητας υπόθεση, μετά από σχετικό αίτημα του ΕΦΚΑ.

Η υπόθεση που θα δικαστεί από τη μείζονα σύνθεση της Ολομέλειας του ΣτΕ, λόγω της εξαιρετικής σπουδαιότητας της, θα αποτελέσει πιλότο για τις διεκδικήσεις των αναδρομικών των συνταξιούχων.

Η συγκεκριμένη υπόθεση που θα συζητηθεί, με την παρουσία πλήθους συνταξιούχων έξω από το κτίριο του Δικαστηρίου, αφορά σε ομαδική αγωγή 46 συνταξιούχων του ΟΤΕ, που κατατέθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών και εγείρει αξιώσεις για επιστροφή ποσών από το 2013 έως και το 2019, δηλαδή την λεγόμενη μεταβατική περίοδο.

Οι 46 συνταξιούχοι του ΟΤΕ διεκδικούν από 5.600 έως 62.394 ευρώ ανάλογα με την απώλεια που είχε ο καθένας από τις περικοπές του 2012, οι οποίες κρίθηκαν το 2015 αντισυνταγματικές από το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο.

Ουσιαστικά το Συμβούλιο της Επικρατείας καλείται με τη «σφραγίδα» του να επικυρώσει ή να ακυρώσει τις αποφάσεις 2287-2288 που έλαβε η Ολομέλειά του τον Ιούνιο του 2015 και δεν εφαρμόστηκαν με τις οποίες κρίθηκαν αντισυνταγματικές οι περικοπές που επιβλήθηκαν σε κύριες και επικουρικές συντάξεις με τους Νόμους 4051 και 4092 του 2012.

Η απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται να δημοσιευθεί μέσα στο επόμενο τρίμηνο ενώ νομικοί κύκλοι εκτιμούν πως το πιθανότερο σενάριο είναι η δικαίωση των συνταξιούχων για το 10μηνο που μεσολαβεί από 10/6/2015 έως 11/5/2016, δηλαδή μετά την δημοσίευση των προηγούμενων αποφάσεων του ΣτΕ και μέχρι την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου.

Ακόμη και σε αυτή την περίπτωση, ωστόσο, υπολογίζεται πως το κόστος των επιστροφών θα ξεπεράσει το ποσό των 4 δισ. ευρώ καθώς αφορά περίπου 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχους. Ενδεικτικό της κρισιμότητας της υπόθεσης είναι το γεγονός ότι μόνο στο Πρωτοδικείο Αθηνών εκκρεμούν πάνω από 6.000 ομαδικές αγωγές, ενώ στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΕΦΚΑ έχουν υποβληθεί περισσότερες από 1,6 εκατομμύριο αιτήσεις.

Τέλος, αναμένεται να υπάρξει συγκέντρωση εργαζομένων και συνταξιούχων έξω από το δικαστικό μέγαρο του ΣτΕ.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.