Η αποχώρηση της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα καταστήσει εύθραυστο το ευρώ, επισημαίνει η βρετανική εφημερίδα Financial Times, σε άρθρο της το οποίο διανθίζει μια σατυρική φωτογραφία του James Ferguson η οποία απεικονίζει τους ηγέτες της Ευρώπης να παίζουν το παιδικό παιχνίδι «μουσικές καρέκλες» με την Άνγκελα Μέρκελ να δίνει τον ρυθμό.

Σε μια προσπάθεια να υπογραμμίσει τους κινδύνους ενός Grexit, ο αρθρογράφοw των Financial Times, Mάρτιν Γουλφ, αναφέρει πως οι αλλεπάλληλες συσκέψεις για την Ελλάδα υποδηλώνουν ότι η αποχώρηση της Ευρωζώνης θα παράξει μία μόνιμη αστάθεια εντός αυτής, γεγονός που θα συνεπάγεται την αποσταθεροποίηση του κοινού νομίσματος.

«Η έξοδος μίας χώρας από μία νομισματική ένωση θα καταστήσει το ευρώ άκρως ευάλωτο σε κάθε επικείμενη οικονομική κρίση» επισημαίνει ο δημοσιογράφος των Financial Times, προειδοποιώντας για τη δημιουργία ενός αρνητικού «ιστορικού».

Βέβαια, προσθέτει, ορισμένες χώρες του πυρήνα της Ευρωζώνης εκτιμούν ότι ο φόβος μίας εξόδου θα οδηγήσει τις ανυπάκουες χώρες στην επιβολή αυστηρών πολιτικών πειθαρχίας.

Άλλες όμως χώρες, όπως η Γαλλία, προειδοποιούν ότι η απειλή εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη επί της ουσίας, μηδενίζει τον λόγο ύπαρξης του κοινού νομίσματος.

«Το μείζον ερώτημα είναι εάν τα μέλη της Ευρωζώνης θέλουν να καταστήσουν την απειλή εξόδου ως μέρος του ευρωπαϊκού οικοδομήματος» τονίζουν οι Financial Times.

Όπως εξηγεί ο δημοσιογράφος, η νομισματική ένωση οφείλει να επιλύσει την ελληνική κρίση, αποφεύγοντας την απειλή της εξόδου. «Πρέπει να εξαντληθεί κάθε εναλλακτική οδός» συμπληρώνει, καταλήγοντας.

FT