Η απόδοση των 10ετών γερμανικών ομολόγων (bunds) αυξήθηκε πάνω από το επίπεδο του 3%, εν μέσω ανησυχιών ότι θα μειωθεί η ζήτησή τους καθώς η Ε.Ε. θα αναλάβει νέες πρωτοβουλίες για να αντιμετωπίσει την κρίση χρέους της Ευρώπης.

Σύμφωνα με το Μπλούμπεργκ, η απόδοση του bund έφτασε χθες έως το 3,06%, ενώ την περασμένη Παρασκευή είχε υποχωρήσει κάτω από το όριο του 3%.

Η συνολική απόδοση που έδωσαν το 2010 στους κατόχους τους τα γερμανικά ομόλογα, έφθασε το 6,1% – με βάση τους δείκτες που καταρτίζει το Μπλούμπεργκ και η Ομοσπονδία Ενώσεων Χρηματοπιστωτικών Αναλυτών – καθώς οι επενδυτές στράφηκαν λόγω της κρίσης χρέους στα θεωρούμενα ως πιο ασφαλή καταφύγια.

Οι κάτοχοι των ελληνικών ομολόγων υπέστησαν συνολικά ζημία 20%, ενώ ζημία 14% απέφεραν τα ιρλανδικά ομόλογα.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αύξησε την περασμένη εβδομάδα τις αγορές κρατικών ομολόγων σε 1,12 δις. ευρώ από 603 εκατ. ευρώ μία εβδομάδα πριν, γεγονός που σύμφωνα με την εφημερίδα Financial Times δείχνει ότι η ΕΚΤ ανησυχεί για την κλιμάκωση της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη.

Παρά τις παρεμβάσεις της ΕΚΤ, όμως, οι αποδόσεις των ομολόγων της Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας και της Ελλάδας έμειναν σε ύψος ρεκόρ. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Ιρλανδίας έφθασε το 9,27% και της Πορτογαλίας το 6,86%, ενώ της Ελλάδας κινείται περί το 12,40%.

Η διατήρηση των πιέσεων στα ομόλογα των χωρών της περιφέρειας της Ευρωζώνης, εν μέσω ουσιαστικά της χριστουγεννιάτικης περιόδου, προμηνύει, σύμφωνα με τους αναλυτές, μεγαλύτερους κλυδωνισμούς αμέσως μετά τις γιορτές, που θα αναγκάσουν την ΕΕ να αναλάβει νέες πρωτοβουλίες για να διαφυλάξει τη συνοχή της Ευρωζώνης και να προστατεύσει το ευρώ.

Άλλωστε, ο Πρόεδρος της ΕΚΤ κ. Ζαν Κλοντ Τρισέ έχει γνωστοποιήσει, εμμέσως πλην σαφώς, ότι η λύση στην κρίση χρέους πρέπει να προκύψει από την πολιτική ηγεσία της ΕΕ με νέα μέτρα που θα ενισχύουν το οπλοστάσιό της.