Μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας θα εξετάσει η κυβέρνηση τον ΕΝΦΙΑ με σκοπό να μην βαραίνει τους μη έχοντες, διευκρίνισε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης στον δημοσιογράφο Νίκο Χατζηνικολάου και στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΤΑΡ, ενώ ανέφερε πως για το αν θα διατηρήσουν την έκπτωση του 30% ως προς την έκτακτη εισφορά την οποία είχε υποσχεθεί η προηγούμενη κυβέρνηση, δεν υπάρχουν ακόμα κάποιες σκέψεις ούτε κάτι συγκεκριμένο για να αναφέρει.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά : «ο ΕΝΦΙΑ είναι ένας αποκρουστικότατος φόρος τον οποία καμία ευνομούμενη κοινωνία δεν πρέπει να έχει. Θα τον αλλάξουμε και για την ακρίβεια θα τον αντικαταστήσουμε με φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας. Για να γίνει όμως αυτό θα πρέπει να κλείσουμε την διαπραγμάτευση. Μόλις κλείσει η διαπραγμάτευση θα κάτσουμε να δούμε πως μπορούμε να αντιστρέψουμε αυτές τις αδικίες ακόμα και φέτος αν προλάβουμε. Όσο για την έκτακτη εισφορά, δεν έχουμε πάρει αποφάσεις ακόμα. Οτιδήποτε αλλαγές γίνουν πάντως θα είναι προς την κατεύθυνση μιας μεταφοράς βαρών από αυτούς που δεν έχουν προς αυτούς που έχουν».

Όσον αφορά την συμφωνία ο υπουργός Οικονομικών διευκρίνισε πως «δεν θα χρεοκοπήσουμε, ούτε θα φτάσουμε στο σημείο να μην έχουμε να πληρώσουμε το ΔΝΤ, όπως δεν έγινε και μέχρι σήμερα. Όπως είπα και πριν όταν διακυβευόταν η πληρωμή του ΔΝΤ, ήταν υπό την λογική πως σκεφτόμαστε να κάνουμε κινήσεις ρήξης για να μην γίνει εντέλει η ρήξη. Είχαμε αποφασίσει πως δεν θα πληρώσουμε και βρέθηκαν ως δια μαγείας λεφτά από το ΔΝΤ. Τώρα βέβαια είναι η ώρα των δανειστών να κάνουν την κίνηση. Εμείς δεν τους ζητάμε καν να μας συναντήσουν στην μέση του δρόμου, έχουμε κάνει εμείς τα 2/3 είναι σειρά τους να κάνουν το 1/3 ώστε να υπάρξει συμφωνία».

Υπάρχει μια μειοψηφία, η οποία πιστεύει ότι η λιτότητα μπορεί να είναι αναπτυξιακή, μια άλλη ομάδα χωρών, οι οποίες εφάρμοσαν την λιτότητα χωρίς να την πιστεύουν και τώρα φοβούνται πως αν η Ελλάδα καταφέρει να αποσπάσει καλή συμφωνία θα πρέπει να απαντήσουν στο λαό τους γιατί δεν το έκαναν οι ίδιοι και μια τρίτη κατηγορία που δεν την έχει εφαρμόσει και φοβάται πως αν πάρει το μέρος μας θα αναγκαστεί να την εφαρμόσει στο μέλλον».

Σε ερώτηση του δημοσιογράφου Νίκο Χατζηνικολάου για τις σχέσεις του με τον κύριο Στουρνάρα, δεν θέλησε να αναφερθεί εκτενώς. Ανέφερε χαρακτηριστικά «με το Γιάννη έχουμε πολύ μακρά ιστορία, είναι ξεκάθαρο ότι δεδομένης της πορείας του υπουργείου Οικονομικών επί της προηγούμενης κυβερνήσεων και της δική μου, υπάρχει πολιτική διάσταση. Τώρα όμως έχουμε θεσμικές θέσεις, το έθνος, ο λαός, η χώρα απαιτεί από τους θεσμούς να συνεργάζονται στο πλαίσιο του συντάγματος και δεν έχει να κάνει με τα προσωπικά μας πιστεύω».