Εκνευρισμό φάνηκε να προκαλεί η στάση της Αθήνας απέναντι στους δανειστές, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters. Λόγος η άρνηση της ελληνικής πλευράς να ενημερώσει τους εταίρους στην σημερινή τηλεδιάσκεψη

Όπως αναφέρει το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο στην προγραμματισμένη τηλεδιάσκεψη της Τρίτης, η Αθήνα δεν έδωσε πληροφορίες για τη μεταρρυθμιστική πρόοδο, ενώ επέμεινε στην άποψη πως οι συζητήσεις θα πρέπει να κλιμακωθούν στην σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Για πολλούς η απογευματινή τηλεδιάσκεψη θα μπορούσε να είναι η τελευταία σταγόνα», ανέφερε σύμφωνα με το πρακτορείο, αξιωματούχος της ευρωζώνης, θέλοντας να περιγράψει την ενόχληση που προκαλεί στους ετέρους η προσέγγιση της νέας ελληνικής κυβέρνησης.

Σύμφωνα με τρεις πηγές του Reuters, οι οποίες έλαβαν γνώση του περιεχομένου της τηλεδιάσκεψης, Έλληνας αξιωματούχος διευκρίνισε πως τα  προγραμματισμένα για συζήτηση ζητήματα θα τεθούν από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, στη σύνοδο των ηγετών της ΕΕ, στις Βρυξέλλες. Δύο ακόμα πηγές ανέφεραν ότι ο ένας από τους αξιωματούχους της τηλεδιάσκεψης επιβεβαίωσε το αδιέξοδο των συνομιλιών μετά την άρνηση της Ελλάδας για ενημέρωση.

Όπως συμπληρώνεται στην ανακοίνωση του πρακτορείου, οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι τόνιζαν πως δεν κατανοούν τι ελπίζει να πετύχει η Ελλάδα, πηγαίνοντας το θέμα στη σύνοδο κορυφής, ειδικά εφόσον στην ατζέντα της δεν περιλαμβάνεται η Ελλάδα με αποτέλεσμα οι συζητήσεις να μπορούν να διεξαχθούν στο περιθώριο των συναντήσεων και μόνο με γενικούς πολιτικούς όρους.

Επίσης τονίζεται από τις πηγές πως οι ηγέτες της ΕΕ δεν μπορούν να προσφέρουν στον Αλέξη Τσίπρα κάτι περισσότερο από το Eurogroup, γιατί οποιαδήποτε περαιτέρω οικονομική βοήθεια της Ελλάδας εξαρτάται από τις μεταρρυθμίσεις που θα εφαρμόσει η ίδια.

Και οι τρεις πηγές με γνώση της τηλεδιάσκεψης επιβεβαίωσαν, σύμφωνα πάντα με το Reuters, το θυμό των υπουργών της ευρωζώνης για τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία δεν θέλει να τιμήσει τις δεσμεύσεις των προκατόχων της, για τις οποίες η χώρα έλαβε σχεδόν 240 δισεκατομμύρια ευρώ.Ενώ δεν παρέλειψαν να τονίσουν πως η κυβέρνηση κέρδισε τις εκλογές με μη ρεαλιστικές υποσχέσεις τις οποίες σήμερα αδυνατεί να χρηματοδοτήσει.

Τέλος το πρακτορείο σημειώνει πως από την προηγούμενη εβδομάδα που η Ελλάδα συμφώνησε να ξαναρχίσει τις συζητήσεις με τους πιστωτές για το ποιες μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να παρθούν ώστε να ξεκλειδώσει η νέα χρηματοδότηση δεν έχει υπάρξει καμία απολύτως πρόοδος. Ο χρόνος τελειώνει μαζί του όμως μάλλον τελειώνει κι η ρευστότητα σημειώνει στο τέλος στην ανακοίνωσή του το Reuters.