Την υλοποίηση των εξαγγελιών του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα περιμένουν οι φορολογούμενοι για να δουν ελάφρυνση στα χαμηλά εισοδήματα. Ο κ. Τσίπρας από το βήμα της Βουλής κατά την εκφώνηση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης ανακοίνωσε, μεταξύ άλλων, μειώσεις των φόρων στο εισόδημα, τα ακίνητα και τις επιχειρήσεις.

Αναλυτικά, οι φορολογικές μεταρρυθμίσεις που θέλει να κάνει η κυβέρνηση:

1. Ενιαίο αφορολόγητο για όλους στα 12.000 ευρώ, με αύξηση κατά 2.000 ευρώ για τα πρώτα δύο παιδιά και 3.000 ευρώ από το τρίτο παιδί και πάνω. Το μέτρο θα εφαρμοστεί σταδιακά ενώ θα θεσπιστούν περισσότερες φορολογικές κλίμακες ώστε η φορολόγηση να γίνει πιο αναλογική.

2. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και αντικατάστασή του με Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας. Ο πρωθυπουργός κάλεσε τους πολίτες να καταβάλλουν τις δύο τελευταίες δόσεις του ΕΝΦΙΑ για να ενισχυθούν τα δημόσια έσοδα.

3. Η κυβέρνηση θα προχωρήσει στη δημιουργία Περιουσιολογίου. Θα γίνει καταγραφή της περιουσίας σε Ελλάδα και εξωτερικό για τον προσδιορισμό της φοροδοτικής ικανότητας του κάθε πολίτη.

4. Προανήγγειλε νέα ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές σε Ταμεία και εφορία και 100 δόσεις με απλές διαδικασίες.

5. Αλλαγές θα έρθουν και στον ΦΠΑ. Σύμφωνα με τις εξαγγελίες της κυβέρνησης αναμένεται μείωση των συντελεστών στο γάλα, το ψωμί και τα ζυμαρικά.

6. Δεσμεύτηκε για εσωτερικούς ελέγχους στα τελωνεία, πάταξη του λαθρεμπορίου καυσίμων και πετρελαίου και τριγωνικές συναλλαγές.

7. Επιτάχυνση του ελέγχουν στις λίστες που αφορούν εξαγωγές κεφαλαίων και εμβάσματα στο εξωτερικό (λίστες Λαγκάρντ και Λιχτενστάιν).