Τα οικονομικά προβλήματα της Ευρώπης θα είναι το βασικό σημείο εστίασης των υπουργών Οικονομικών και των κεντρικών τραπεζιτών της ομάδας των G-20 οι οποίοι θα συναντηθούν στην Κωνσταντινούπολη στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, δήλωσε σήμερα ο Καναδός υπουργός Οικονομικών Τζόε Όλιβερ.

«Η εστίαση είναι φυσικά στην Ευρώπη, όπου η ανάπτυξη είναι στάσιμη και όπου είμαστε σε μια περίοδο αποπληθωρισμού. Η (Ευρωπαϊκή) Κεντρική Τράπεζα έχει ξεκινήσει ένα τεράστιο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης … και έτσι ελπίζουμε ότι αυτό θα γίνει μέρος της λύσης», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Όλιβερ.

«Εμείς πάμε να μιλήσουμε για τη νομισματική πολιτική, τη δημοσιονομική πολιτική και τις διαρθρωτικές αλλαγές για να προσπαθήσουμε να αντιμετωπίσουμε το θέμα αυτό αλλά θα συζητήσουμε και ορισμένες ακόμη γεωπολιτικές ανησυχίες που έχουν δημοσιονομικές και οικονομικές επιπτώσεις».

Το κύριο ζήτημα που θα αντιμετωπίσει η ομάδα των G-20 στη συνάντηση της Κωνσταντινούπολης το διήμερο 9 έως 10 Φεβρουαρίου είναι το είδος της κοινής δράσης που θεωρείται ορθό, δεδομένης της τρέχουσας οικονομικής ανισότητας στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Οι Ηνωμένες Πολιτείες παρουσιάζουν σχετικά γρήγορη ανάπτυξη σε αντίθεση με την Ευρώπη.

Η Ουάσιγκτον πιστεύει ότι η οικονομία των Ηνωμένων Πολιτειών έχει περάσει τα δύσκολα αλλά οι Αμερικανοί αξιωματούχοι γνωρίζουν ότι η πιο αργή ανάπτυξη στο εξωτερικό μπορεί να την παρασύρει. Η κυβέρνηση Ομπάμα αναφέρει ότι οι ξένοι πολιτικοί δεν μπορούν να επικαλούνται τους Αμερικανούς καταναλωτές για να στηρίξουν τις οικονομίες τους. «Ο υπόλοιπος κόσμος δεν μπορεί να εξαρτάται από τις Ηνωμένες Πολιτείες ως το μοναδικό κινητήρα ανάπτυξη» δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιου μιλώντας σε γερουσιαστές την Τρίτη.