Ανησυχίες προκάλεσαν οι χθεσινές δηλώσεις του αντιπρόεδρου της Κυβέρνησης και υπουργού Εξωτερικών κ. Ευάγγελου Βενιζέλου ότι η αξιολόγηση της τρόικας θα μπορούσε να ολοκληρωθεί ακόμη και μετά τις 8 Δεκεμβρίου.

Αν και εξερχόμενος του Μαξίμου ο κ. Βενιζέλος επανέλαβε ότι στόχος είναι όλα να έχουν λήξει μέχρι τις 8 Δεκεμβρίου, όταν ερωτήθηκε για το εάν η κυβέρνηση θα προλάβει να ολοκληρώσει τις συζητήσεις με τους δανειστές άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο.

«Θα προλάβουμε. Αλλά και εν πάση περιπτώσει θα προλάβουμε πριν προκύψουν ανάγκες. Γιατί έχουμε ένα σχεδιασμό, ο οποίος μας επιτρέπει να φτάσουμε σε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, σε μια συμφωνία- όπως σας είπα- σίγουρα πριν από την έναρξη της διαδικασίας εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας», τόνισε.

Κυβερνητικά στελέχη ρωτήθηκαν για το τι εννοούσε ο κ. Βενιζέλος με την αναφορά τους σε «ανάγκες» και συγκεκριμένα για το εάν αναφερόταν στις ταμειακές ανάγκες ή στην εκκίνηση της διαδικασίας εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας. Τα ίδια στελέχη παρέπεμψαν για διευκρινίσεις στον κ. Βενιζέλο.

Σε κάθε περίπτωση πληροφορίες από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους αναφέρουν πως τα ταμειακά διαθέσιμα επαρκούν έως τον Μάρτιο 2015, κάτι που δείχνει ότι η κυβέρνηση έχει την «πολυτέλεια» της διαπραγμάτευσης με την τρόικα.

Η αναφορά του κ. Βενιζέλου ότι η συμφωνία θα μπορούσε να ολοκληρωθεί «πριν από την έναρξη της διαδικασίας εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας» δείχνει πως η κυβέρνηση θεώρει πως έχει μπροστά της 14 εβδομάδες (και όχι 4 εβδομάδες σύμφωνα με το ορόσημο της 8ης Δεκεμβρίου) για να ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις με ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ, εκτός αν η ημερομηνία έναρξης των διαδικασιών για τον διάδοχο του Κάρολου Παπούλια επισπευσθεί.

Πάντως, δεν έλειπαν χθες και τα σχόλια βουλευτών της αντιπολίτευσης τα οποία έκαναν λόγο για «μπλόφα» της κυβέρνησης , υποστηρίζοντας πως οι δηλώσεις Βενιζέλου αποσκοπούσαν στο να θορυβήσουν τους δανειστές.

Πληροφορίες πάντως προερχόμενες από την Ουάσιγκτον δεν άφηναν χθες το βράδυ ούτε μια ελάχιστη «χαραμάδα» ελπίδας για άμεση επιστροφή των επικεφαλής της τρόικας στην Αθήνα , κάτι που δείχνει το πόσο δύσκολες θα είναι οι διαπραγματεύσεις τις επόμενες εβδομάδες.