Την άποψη ότι οι ειδικοί περιορισμοί που προβλέπονται για την Ελλάδα και την Κύπρο στο πρόγραμμα ABS που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποσκοπούν στο να διατηρήσουν τις δύο χώρες σε πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής εκφράζει μιλώντας στο Bloomberg ο αναπληρωτής διευθυντής επενδύσεων της BlackRock, Scott Thiel.

Σύμφωνα με τον Thiel, οι περιορισμοί αυτοί «υπονοούν ότι η ΕΕ θέλει να διατηρήσει την Ελλάδα στο πρόγραμμα. Προφανώς υπάρχει κάποια πολιτική ένταση γύρω από αυτό το θέμα. Είναι μία ενδιαφέρουσα εξέλιξη. Αλλά είναι ξεκάθαρο ότι η άποψη της ΕΚΤ είναι ότι αν θέλεις να πουλήσεις ABS, πρέπει να είσαι σε πρόγραμμα».

Παράλληλα, η BlackRock επιστρέφει στις αγορές ομολόγων της ευρωπαϊκής περιφέρειας, προβλέποντας ότι το πρόγραμμα TLTRO της ΕΚΤ θα αποθαρρύνει την άνοδο των αποδόσεων. Ο Thiel σημειώνει πως το βραχυπρόθεσμο χρέος από κυβερνήσεις της περιφέρειας του ευρώ δείχνουν ελκυστικά, «επειδή οι αποδόσεις θα παραμείνουν σταθερές για κάποια χρόνια. Αλλά το τεράστιο ρίσκο που είχαμε για τα περιφερειακά, αυτό έχει τελειώσει».

Ωστόσο, ο ίδιος εκτιμά πως ένα πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, παρόμοιο με αυτό που εφάρμοσε η Fed στις Ηνωμένες Πολιτείες, είναι μάλλον απίθανο να συμβεί σύντομα στην Ευρώπη, καθώς κάτι τέτοιο θα αντιμετώπιζε πολλά εμπόδια. «Η αγορά θα απογοητευόταν. Το να συμμετέχεις στην περιφερειακή αγορά με την άποψη ότι αυτό είναι δεδομένο, ότι η ΕΚΤ θα αγοράσει ένα ομόλογο από εσένα αν το αγοράσεις σήμερα, είναι λάθος», τονίζει.