Συναγερμός έχει σημάνει στην ελληνική πλευρά μετά την εντολή του Βλαντιμίρ Πούτιν να προετοιμαστεί ένας κατάλογος με τα προϊόντα που θα απαγορευθεί να εισάγονται ή θα επιβληθούν περιορισμοί στις εισαγωγές τους.

Οι απαγορεύσεις στις εισαγωγές που θα πλήξουν αγροδιατροφικά προϊόντα από τις ΗΠΑ και την ΕΕ θα είναι αρκετά σημαντικές.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti, το οποίο επικαλείται την ίδια υπηρεσία, πρόκειται να απαγορευθεί η εισαγωγή όλων των αγροδιατροφικών προϊόντων από τις ΗΠΑ και όλων των φρούτων και των λαχανικών από τα κράτη-μέλη της ΕΕ.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος το πρόβλημα είναι πολιτικό, ενώ αντίθετα οι επιχειρηματικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών είναι εξαιρετικά καλές. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο κ. Μίχαλος σημείωσε ότι έχει ζητήσει συνάντηση με τον πρέσβη της Ρωσίας στην Ελλάδα, ενώ ταυτόχρονα τα ρωσικά επιμελητήρια ετοιμάζονται να κάνουν παρέμβαση απευθείας στην κυβέρνηση της Ρωσίας έτσι ώστε να εξαιρεθεί η Ελλάδα από τις κυρώσεις.

Σις 10:00, στο υπουργείο Εξωτερικών θα πραγματοποιηθεί επείγουσα σύσκεψη υπό τον γενικό γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων κ. Παναγιώτη Μίχαλο με συμμετοχή εκπροσώπων εξαγωγικών και κλαδικών φορέων.

Στη σύσκεψη, η οποία είχε προγραμματιστεί από τα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας αλλά πλέον αποκτά ευρύτερη σημασία, θα συμμετάσχουν ο γενικός γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων του ΥπΑΑΤ κ. Δ. Μελάς και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Ν. Σταθόπουλος.

Έχουν προσκληθεί ακόμη εκπρόσωποι από τους εξής φορείς: Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ), Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων (ΠΣΕ), Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ), Σύνδεσμος Ελλήνων Κτηματομεσιτών (ΣΕΚ), Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΒΕΑ), Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ), Σύνδεσμος Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής, Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών Iincofruit-Hellas, Σύνδεσμος Ελληνικών Θαλασσοκαλλιεργειών (ΣΕΘ), Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ), Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Αμπέλου και Οίνου (ΕΔΟΑΟ), Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου (ΣΕΟ), Ελληνική Κτηνιατρική Εταιρεία (ΕΚΕ), Σύνδεσμος Ελλήνων Γουνοποιών (ΣΕΓ), Ομοσπονδία Φορτηγών Αυτοκινητιστών Ελλάδος (ΟΦΑΕ), Οργανισμός Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων (ΟΑΕΠ).