Εκκρεμείς συντάξεις: «Πονοκέφαλος» στο υπουργείο Εργασίας

Στόχος να κλείσει το θέμα και να έχει ολοκληρωθεί η εκκαθάρισή τους εντός του 2021


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
8:21
11/10/2020
Εκκρεμείς συντάξεις: «Πονοκέφαλος» στο υπουργείο Εργασίας
5
loading

Να μηδενίσει το «στοκ» των εκκρεμών συντάξεων το 2021 στοχεύει το υπουργείο Οικονομικών και επιχειρεί να ανεβάσει στροφές για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου προς ιδιώτες μετά και τις παρατηρήσεις των θεσμών.

Όπως επισημαίνεται στην 7η έκθεση των θεσμών στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής αξιολόγησης της Ελλάδας, η αύξηση που παρατηρείται θα έχει ως αποτέλεσμα το εναπομείναν ποσό των ληξιπρόθεσμων συντάξεων να φτάσει στα 400 εκατ. ευρώ στο τέλος του έτους έναντι στόχου για 160 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, επισημαίνεται ότι οι ελληνικές αρχές έχουν δεσμευθεί ότι έως το τέλος Οκτωβρίου θα είναι έτοιμο αναλυτικό σχέδιο για τη μείωση τους. Υπενθυμίζεται ότι οι ληξιπρόθεσμες αιτήσεις κύριων συντάξεων στο τέλος Ιουνίου ανέρχονταν σε 117.876 και οι επικουρικές σε 57.101.

Σύμφωνα με το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2021 οι εκκρεμείς συντάξεις καταλαμβάνουν «ξεχωριστή θέση στην οποία αποτυπώθηκε έντονα η επίπτωση της υγειονομικής κρίσης, καθώς επηρεάστηκε από τον περιορισμό του εμπλεκόμενου προσωπικού κατά τη διάρκεια της απαγόρευσης κυκλοφορίας, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι ήδη από τις  αρχές του έτους είχε σημειωθεί αξιόλογη αύξηση του αριθμού των νέων αιτήσεων συνταξιοδότησης» .

Στο πλαίσιο αυτό, στους σχεδιασμούς των αρμόδιων υπουργείων και κυρίως του υπουργείου Εργασίας, είναι ο μηδενισμός των εκκρεμών συντάξεων το 2021. Σημαντικό ρόλο αναμένεται να παίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα «Ψηφιακή Σύνταξη Άτλας» η οποία παρέχει τη δυνατότητα υποβολής ηλεκτρονικά της αίτησης απονομής σύνταξης. Προς το παρόν στη συγκεκριμένη πλατφόρμα υποβάλλονται αιτήσεις μόνο για απονομή συντάξεων γήρατος σε αγρότες και αίτηση μεταβίβασης λόγω θανάτου. Παράλληλα, λόγω της συνεχιζόμενης συσσώρευσης εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης θεσπίστηκε η αύξηση του ποσού της προσωρινής προσωρινής σύνταξης.

Αντίστοιχα πτωτική πορεία σχεδιάζεται να ακολουθήσουν το 2021 το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, τον Αύγουστο οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου προς ιδιώτες σημείωσαν μικρή αύξηση φτάνοντας στα 1,72 δισ. ευρώ από 1,7 δισ. ευρώ στο τέλος Ιουλίου.

Τον τελευταίο μήνα του καλοκαιριού, οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων αυξήθηκαν στα 897 εκατ. ευρώ από 746 εκατ. ευρώ τον Ιούλιο. Το μεγαλύτερο μέρος των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου αφορά χρέη των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης που εντάχθηκαν στον ΕΟΠΥΥ τα οποία κατέγραψαν μικρή μείωση σε 432 εκατ. ευρώ από 448 εκατ. ευρώ τον Ιούλιο. Οι οφειλές των νοσοκομείων αυξήθηκαν στα 790 εκατ. ευρώ από 753 εκατ. ευρώ τον Ιούλιο.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

5
σχόλια
 1. avatar Aristide Bryan

  Θα το λύσουμε αυτό το θέμα με τον Βρούτση Στις επόμενες εκλογές με \"ψηφιακή ψήφο\" έτσι καταλαβαινουν αυτοί ...ακου \"θα λύσει\" το θέμα έως το τέλος του 2021..θα του άρεζε ο μισθός του σαν υπουργός να αρχίζει να κατατίθεται στον λογαριασμό του απο την 31.12.2021; και δεν πρόκειται για την σωστή απεικόνιση των υποχρεώσεων των Δημοσίου αλλά για το πως θα επιζήσει ο απόμαχος της ζωής με μηδανικό εισόδημα !!!!!

 2. avatar Υπάρχει πρόγραμμα και εκτελείται Κατα γράμμα

  Απαξιώνουμε Ακόμη περισσότερο τις υπηρεσίες που δεν εχουν Ούτε μελάνι να τυπώσουν και μηχανήματα που να δουλεύουν . Έτσι γιγαντώνουμε το έκτρωμα που φτιάξαμε στην κοινωνική ασφάλιση . οι υποδομές ειναι στο κακό τους το χάλι Και το ενισχύουμε για να πετύχουμε το ξεπούλημα των παγίων στους φίλους μας Έλληνες και ξένους στις τιμές που θέλουν (με το αζημίωτο βεβαια) . Για το προσωπικό φροντίζουμε , η εκπαίδευση του ειναι ανύπαρκτη και τι ρουσφέτι ειναι στα καλυτερα του . Οι παράγοντες μας κάθε είδους κάνουν χρυσές δουλειές.Τοποθετήσαμε ως προϊσταμένους τους δικούς μας χωρίς καμία Ουσιαστική αξιολόγηση, και η υποβάθμιση της κοινωνικής ασφάλισης συνεχίζεται Μέχρι να πετύχουμε τον στόχο μας που ειναι να πιάσει πάτο . Αφου πιάσει πάτο η ταλαιπωρία των ασφαλισμένων και παίξει στα δικά μας κανάλια, θα εχει πλέον διαμορφωθεί στην κοινή γνώμη η ανάγκη για μεταρυθμισεις και τότε ως δια μαγείας Θα έρθουν οι κουμπάροι Μας με εταιρείες, blue golden boys και δικά μας δικηγορικά γραφεία που θα δίνουν λύση στο πρόβλημα Και θα βγάζουν γρήγορα εκκρεμείς συντάξεις. Τα έχουμε ολα δρομολογημένα θα τα κάνουμε τόσο απλα που παιδάκια του ΟΑΕΔ θα μας ξελασπώσουν . Το ίδιο Επιτυχημένο μοντέλο χρησιμοποιείται και στις αστικές μεταφορές, σύντομα θα αλλάξουν χέρια . Τα δημόσια νοσοκομεία Θα αλλάξουν χέρια την επόμενη τετραετία γιατί ακόμη τους χρειαζόμαστε Λόγω του κορώναιου .

 3. avatar Ότι θέλεις λέω

  Πρώτα θα πεθάνεις και μετά θα πάρεις σύνταξη. Στα 67 λέει θα βγαίνουμε, θα ερχόμαστε από τον άλλο κόσμο να την παίρνουμε και θα γυρίζουμε πίσω.

 4. avatar αυτό το θεμα δεν πρόκειται να κλείσει

  ποτε, οχι γιατι δεν υπαρχουν τα μεσα, αλλα γιατι δεν διαθέτετε τοσα κεφαλαια για να κλείσετε όλες τις εκκρεμείς συντάξεις σε ενα χρόνο, αν διπλασιάσετε το ρύθμο ισως σε μια 10ετια να το καταφέρετε
  Αλλα πρέπει να το θέλετε κιόλας, οχι μονο λόγια και κουτοχορτο

 5. avatar Αααααα

  38 μήνες περιμένουμε σύνταξη.....και σαν να μην έφτανε αυτό ,με ευκαιρία του Κορωπίου. Οι μισοί υπάλληλοι είναι σπίτι της χωρίς να δουλεύουν ,όμως πληρώνονται ενώ εγώ και χιλιάδες άλλοι περιμένουν.ας το πουλήσουν σε ιδιώτη..τι χρειάζονται 800 υπάλληλοι αφού δεν αποδίδουν και τους πληρώνουμε;.....................

  ..

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει