Αυξημένο σε σχέση με το παρελθόν είναι το επενδυτικό ενδιαφέρον των ΗΠΑ για την Ελλάδα, σύμφωνα με τον Νίκο Μπορνόζη, πρόεδρο της εταιρείας Capital Link.

Μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κ. Μπορνόζης τόνισε ότι «η προσωπική ανάμειξη του πρωθυπουργού ήταν οπωσδήποτε καταλυτική για την προώθηση των προσπαθειών, με σκοπό την προσέλκυση επενδύσεων στην Ελλάδα».

Η Capital Link, διοργανώνει την ερχόμενη Τρίτη, το 15ο ετήσιο επενδυτικό φόρουμ της στο Μετροπόλιταν Κλαμπ του Μανχάταν, με θέμα: «Η εποχή της ευκαιρίας».

Στην ερώτηση αν βλέπει διαφορά στον τρόπο αντιμετώπισης της χώρας μας από τη Wall Street και τους επενδυτικούς κύκλους των Ηνωμένων Πολιτειών, σε σχέση με πέρυσι, ο κ. Μπορνόζης ανέφερε ότι «υπάρχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον για την Ελλάδα αυτή την στιγμή. Παρά τις τελευταίες διακυμάνσεις που υπάρχουν, η κατάσταση στην Ελλάδα έχει βελτιωθεί σημαντικά και περνάει το μήνυμα στους επενδυτές ότι υπάρχουν επιχειρηματικές και επενδυτικές ευκαιρίες. Κατά συνέπεια, βλέπουμε αρκετά μεγάλο ενδιαφέρον από μέρους των επενδυτών. Κι΄ αυτό φαίνεται και από τις δηλώσεις συμμετοχής στο συνέδριό μας».

«Το συνέδριό μας καλύπτει όλο το φάσμα των θεμάτων που μπορεί να ενδιαφέρουν σήμερα ένα επενδυτή» ανέφερε ο Μπορνόζης και πρόσθεσε πως «δηλαδή, την οικονομία, τις ιδιωτικοποιήσεις και βασικούς τομείς, όπως οι τράπεζες, η ενέργεια, τα ακίνητα και η ναυτιλία.

Στα πάνελ των συζητήσεων που θα έχουμε θα συμμετάσχουν τεχνοκράτες και από τον κυβερνητικό και από τον ιδιωτικό τομέα. Μεταξύ άλλων, θα λάβουν μέρος υψηλόβαθμα στελέχη μεγάλων τραπεζών, η γνώμη των οποίων έχει πάντα ιδιαίτερη απήχηση στο επενδυτικό κοινό.

Επομένως, όταν έχουμε βαρύγδουπα ονόματα ξένων να μιλάνε για την Ελλάδα είναι πολύ σημαντικό, μαζί βέβαια με αρκετά σημαντικά πρόσωπα από την Ελλάδα. Επίσης, για πρώτη φορά θα συμμετάσχουν στις συζητήσεις εκπρόσωποι private equity και hedge funds, που έχουν επενδύσει στην Ελλάδα και θα μοιραστούν με το κοινό τη δική τους θετική εμπειρία στον ελληνικό χώρο.

Επίσης, θα λάβουν μέρος γνωστοί Ελληνοαμερικανοί επιχειρηματίες, προβάλλοντας την άποψη, γιατί η Ελλάδα πρέπει να αποτελεί κομμάτι του επενδυτικού χάρτη».

Στην ερώτηση αν οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές βλέπουν ότι υπάρχουν ευκαιρίες στην Ελλάδα ή αν ακόμη παρατηρείται κάποιος δισταγμός, ο κ. Μπορνόζης υποστήριξε ότι «υπάρχουν και οι μεν και οι δε.

Ορισμένοι έχουν κάνει ένα πρώτο βήμα και άλλοι ακόμη το ψάχνουν. Και αυτό είναι λογικό. Πάντως, η αλήθεια είναι ότι σήμερα, υπάρχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον απ ΄ ότι υπήρχε ακόμη και πριν λίγο διάστημα. Και βέβαια, όσο πιο νωρίς μπει κάποιος στην Ελλάδα, τόσο πιο μεγάλη θα είναι η ευκαιρία. Από την άλλη πλευρά, όσο πιο νωρίς μπαίνεις, τόσο και πιο μεγάλο είναι το ρίσκο. Αλλά, νομίζω ότι έχει περάσει πλέον το μήνυμα ότι τα πιο δύσκολα είναι πίσω μας και η πεποίθηση είναι ότι τα πράγματα θα πάνε προς το καλύτερο».

Τέλος, αναφερόμενος στις συναντήσεις που είχε ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, στη Νέα Υόρκη, με σημαντικά στελέχη του επιχειρηματικού κόσμου των ΗΠΑ, τον περασμένο Σεπτέμβριο, ο πρόεδρος της Capital Link, επισήμανε ότι «ο πρωθυπουργός είναι ένας χαρισματικός άνθρωπος, απόφοιτος της Σχολής Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και κατά συνέπεια είχε έλθει στην Αμερική και μίλησε στους επενδυτές στη γλώσσα τους.

Αυτό τα λέει όλα. Το να είσαι Αμερικανός επιχειρηματίας και να έχεις απέναντί σου ένα πρωθυπουργό με αυτά τα προσόντα, σημαίνει συζητάς με έναν ηγέτη που γνωρίζει το αντικείμενο και τις αγορές. Πιστεύω λοιπόν ότι η προσωπική ανάμειξη του πρωθυπουργού ήταν οπωσδήποτε καταλυτική για την προώθηση των προσπαθειών για προσέλκυση επενδύσεων στην Ελλάδα».