Στο έλεος των αγορών αφήνεται η οικονομία της Ιρλανδίας, αφού η κυβέρνηση απέρριψε το ενδεχόμενο να ζητήσει επιπλέον πίστωση βγαίνοντας από το μνημόνιο, οπότε τώρα θα πρέπει, όπως υποστηρίζουν αναλυτές, να αποδείξει ότι η λιτότητα δε θα φύγει μαζί με το μνημόνιο.

Όπως επισημαίνει το Reuters, το Δουβλίνο ανακοίνωσε χθες ότι θα κάνει μία καθαρή έξοδο από το δανειακό πρόγραμμα των 85 δισ. ευρώ που είχε λάβει και ο υπουργός Οικονομικών, Μάικλ Νούναν, προειδοποίησε ότι δε θέλει να δει κόσμο να βγαίνει στους δρόμους με αιτήματα όταν αποχωρήσει η τρόικα των δανειστών.

Αυτό, τονίζουν αναλυτές, σημαίνει ότι θα πρέπει να συνεχιστεί η πολιτική λιτότητας και η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων ώστε να καθησυχαστούν οι φόβοι των ευρωπαίων εταίρων που καλούσαν το Δουβλίνο να ζητήσει τα επιπλέον 10 δισ. ευρώ, τα οποία όμως θα περιείχαν και συνέχιση της επιτήρησης.

Παρότι από το 2008 που ξεκίνησε η κρίση στην Ιρλανδία, η χώρα έχει χάσει 30 δισ. ευρώ, δηλαδή το ΑΕΠ ενός έτους, ο προϋπολογισμός για το 2014 είναι ένας από τους πιο σκληρούς ώστε να μειωθεί το έλλειμμα στο 3% όπως απαιτείται από το Σύμφωνο Σταθερότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το 7,3% που εκτιμάται ότι θα κλείσει φέτος.