Οι προτάσεις του ΣΕΒ για την αντιμετώπιση του brain drain

Την περίοδο 2008-2017 έφυγαν από την Ελλάδα περίπου 500.000 νέοι


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕΡΓΑΣΙΑ & ΑΣΦΑΛΙΣΗ
17:37
17/02/2020
Οι προτάσεις του ΣΕΒ για την αντιμετώπιση του brain drain
7
loading

Επίδομα μετεγκατάστασης, επιδότηση μισθού ή εργοδοτικών εισφορών για την πρόσληψη Ελλήνων με αποδεδειγμένη εργασιακή εμπειρία στο εξωτερικό και ειδικό καθεστώς μειωμένης φορολόγησης για φυσικά πρόσωπα που εγκαθίστανται ως φορολογικοί κάτοικοι και συνάπτουν σύμβαση εξαρτημένης εργασίας στην Ελλάδα, προτείνει μεταξύ άλλων ο ΣΕΒ για την αντιμετώπιση του «brain drain».

Η μαζική φυγή επιστημόνων με υψηλού επιπέδου προσόντα και δεξιότητες στο εξωτερικό είναι ένα ζήτημα που θέλει να βοηθήσει προς την επίλυσή του ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών.

Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία την περίοδο 2008-2017 έφυγαν από τη χώρα περίπου 500.000 νέοι και ικανοί άνθρωποι, δηλαδή το 4,6% του συνολικού της πληθυσμού. Οι περισσότεροι κυρίως προς ένα μικρό αριθμό Ευρωπαϊκών χωρών, με προεξάρχουσα τη Γερμανία που φαίνεται ότι απορροφά σχεδόν τους μισούς εξ’ αυτών, αλλά και το Ηνωμένο Βασίλειο και την Αυστραλία.

Ο ΣΕΒ, όπως αναφέρει το ΑΠΕ - ΜΠΕ, επισημαίνει ότι το brain drain δεν είναι αποκλειστικά αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης.

«Αντανακλά και τις ευρύτερες παραγωγικές και διαρθρωτικές αδυναμίες της οικονομίας, που δυσκολεύουν τη δημιουργία ποιοτικών και καλά αμειβομένων θέσεων εργασίας υψηλής εξειδίκευσης. Σε αυτές, προστίθενται παράγοντες όπως η έλλειψη αξιοκρατίας, η διαφθορά, οι χαμηλής ποιότητας κοινωνικές παροχές και το κακό εργασιακό περιβάλλον σε αρκετές ελληνικές επιχειρήσεις», τονίζεται σε σχετική έρευνα.

«Η ανάσχεση της τάσης αυτής πόσο μάλλον η αντιστροφή της πρέπει να γίνει εθνικός στόχος, ενόψει των μεγάλων προκλήσεων της εποχής, καθώς οι γνώσεις και δεξιότητές τους αποτελούν σημαντικό εφόδιο για τον παραγωγικό μετασχηματισμό και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας».

Οι παρεμβάσεις που προτείνει ο Σύνδεσμος είναι αφενός η αύξηση του μεριδίου της βιομηχανίας στο ΑΕΠ και αφετέρου:

 • Δράσεις για την παρακίνηση επιστροφής Ελλήνων υψηλών προσόντων που βρίσκονται στο εξωτερικό.
 • Δράσεις για την ανάσχεση των μαζικών εκροών του ανθρώπινου δυναμικού υψηλών προσόντων από την Ελλάδα προς το εξωτερικό.
 • Οριζόντιες δράσεις για τη διακράτηση όσο και την παρακίνηση επιστροφής με προτεραιότητα, την άρση της υπερφορολόγησης της παραγωγικής εργασίας και την μείωση του υψηλού μη μισθολογικού κόστους αυτής.
 • Δράσεις διασύνδεσης των Ελλήνων του εξωτερικού με την εγχώρια επιχειρηματική και ερευνητική κοινότητα.
 • Δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού παρακολούθησης και σχεδιασμού πολιτικών για την αντιμετώπιση του brain drain.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

7
σχόλια
 1. avatar ΚΑΡΑΓΚΟΥΛΑΣ

  ΕΑΝ ΓΥΡΙΣΟΥΝ ΠΙΣΩ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΥΣ ΑΠΟΤΕΛΕΙΩΣΟΥΝ ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΖΟΥΓΚΛΑ ΤΩΝ ΑΜΝΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΘΥΤΩΝ Η ΕΛΛΑΔΑ ΞΕΡΕΙ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΩΣ ΝΑ ΤΡΩΕΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ. ΟΙ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΟΙ ΘΑ ΓΥΡΙΣΟΥΝ ΚΑΙ ΘΑ ΚΤΥΠΑΝΕ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΤΟΥΣ ΑΡΓΟΤΕΡΑ

 2. avatar ΜΑΓΚΑΝΤΑΝΑ ΖΟΥΛΟΥΜ

  ΕΓΚΩ ΟΚΙ ΠΕΝΤΙ ΚΑΚΟ ΑΛΛΑ ΕΛΛΗΝΟ ΠΟΛΗΤΙ ΕΧΙ ΚΑΤΙ ΓΙΑ ΝΤΟΥΛΙΑ ΚΑΛΟ?

 3. avatar ΚΑΡΑΓΚΟΥΛΑΣ

  εαν προσθεσουν στα κινητρα και ενα πιατο φαι ε τοτε ναι ειναι σοβαρος λογος για επαναπτρισμο. α ρε ελλαδαρα με τις παροχες σου και την αξιοκρατια σου.........

 4. avatar mitsos.sveltos

  Κάντε κάτι να κρατήσετε τα νέα μυαλά που βγαίνουν από τα πανεπιστήμια και αφήστε αυτους που έφυγαν αυτοί δε ξανά γυρίζουν πίσω

 5. avatar Καληνυχτας

  Άλλες δύο προτάσεις.
  Να δώσουν αξιοπρεπείς μισθούς.
  Να αποχωρήσουν τα παλιά στελέχη που ποτέ δεν προσπάθησαν να εξελιχθούν και το μονο που κάνουν είναι να κανιβαλιζουν.

 6. avatar Το 5% του πλυθυσμου?

  - Πληθυσμος Ελλαδας:10.000.000
  -Συνταξιουχοι: 5-6.000.000
  -Ανηλικοι, φοιτητες, ανεργοι: 2.000.000
  -Δημοσιοι υπαλληλοι: 1.000.000

  Το 1.000.000 που μενει προσπαθει να παραξει ΑΕΠ και να πληρωσει για ολους τους παραπανω.

  Ποτε δεν θα γυρισουμε. Και να το θελουμε δεν μπορουμε να εφαρμοσουμε τις τεχνικες και τακτικες που χρησιμοποιουνται σε εταιριες στο εξωτερικο, οι παλαιας κοπης \"καρκινοι\" σε \"κοβουν\". Ο φοβος τους ειναι οτι θα τους φας ζωντανους με τις ικανοτητες σου, και αυτο που καταφερνουν ειναι να τρωνε οι ιδιοι τις ζωες των δικων τους παιδιων.
  Το πιο πιθανο ειναι να ερθουμε συνταξιουχοι να απολαυσουμε τις πανακριβες διακοπες που προσφερει η ελλαδαρα μας.

 7. avatar When the snows fall and the white winds blow, the lone wolf dies but the pack survives.

  Θεός
  https://youtu.be/3qiY6mTb-6I

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει