Μετά από έξι συνεχόμενους μήνες πτώσης, τον περασμένο Αύγουστο ο τζίρος των ελληνικών σουπερμάρκετ κινήθηκε εκ νέου ανοδικά. Σύμφωνα με στοιχεία της εταιρίας μετρήσεων αγοράς IRI, τα έσοδα των σουπερμάρκετ τον Αύγουστο ήταν αυξημένα, σε σύγκριση με εκείνα του Ιουλίου του 2009, κατά 5,1%.

Παρατηρείται, όπως ανέφερε στέλεχος της εταιρίας άνοδος των εσόδων, η οποία ωστόσο δεν πρέπει να υπερεκτιμηθεί, δεδομένου ότι μεσολάβησαν η αύξηση του ΦΠΑ από την 1η Ιουλίου και επιπρόσθετες ανατιμήσεις σειράς προϊόντων, ενώ συγχρόνως μειώθηκε σημαντικά η μετακίνηση τμημάτων του πληθυσμού από τα μεγάλα αστικά κέντρα.

Συνολικά στο οκτάμηνο Ιανουαρίου – Αυγούστου 2010, σύμφωνα με την IRI, παρατηρείται μείωση των εσόδων των σουπερμάρκετ, σε σύγκριση με τα αντίστοιχα της ίδιας περιόδου του 2009, κατά 2,1%, παρά την αύξηση των τιμών των προϊόντων.

Με εξαίρεση τον Ιανουάριο, οπότε είχε καταγραφεί αύξηση των εσόδων, σε σύγκριση με εκείνα του Ιανουαρίου του 2009, κατά 2,8%, όλους τους υπόλοιπους μήνες ως τον Αύγουστο είχε καταγραφεί μείωση σε σχέση με τις επιδόσεις των ίδιων μηνών του 2009: -2,8% τον Φεβρουάριο, -2,35% τον Μάρτιο, -4,95% τον Απρίλιο, -5,9% τον Μάιο, -6% τον Ιούνιο και -1,8% τον Ιούλιο.

Συγχρόνως, παρατηρείται εξασθένηση των μικρότερων σε μέγεθος σουπερμάρκετ ανά την χώρα, καθώς στο οκτάμηνο η πτώση του τζίρου των μικρότερων καταστημάτων είναι 8,4%, ενώ την ίδια περίοδο η εξέλιξη του τζίρου των μεσαίου μεγέθους είναι -4,1%, των μεγάλου μεγέθους +2,6% και των υπερμάρκετ +0,9%.

Παράλληλα, οι εκπτωτικές αλυσίδες κατέγραψαν άνοδο των εσόδων τους κατά 1,2%. Αθροιστικά τα σουπερμάρκετ και τα εκπτωτικά ομοειδή καταστήματα παρουσιάζουν μείωση εσόδων κατά 1,6% την περίοδο Ιανουαρίου – Αυγούστου 2010.