Ομαλή έξοδο από το μνημόνιο ώστε να επιστρέψει μέσα το 2014 στις αγορές αναζητά η Ιρλανδία, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών της χώρας, Μάικλ Νούναν.

Όπως εξήγησε, η Ιρλανδία επιδιώκει την λήψη προληπτικής πιστωτικής γραμμής 10 δισ. ευρώ για να εξασφαλίσει την επιστροφή της στις αγορές στο τέλος του έτους όταν θα έχει ολοκληρωθεί το μνημόνιο.

Η δήλωση αυτή του Ιρλανδού αξιωματούχου έρχεται μία ημέρα μετά τη δήλωση στήριξης του προέδρου του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, προς τη χώρα.

Ο Νούναν διευκρίνισε ότι τα 10 δισ. ευρώ καλύπτουν το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ιρλανδίας για ένα χρόνο και θα ληφθούν, αν υπάρξει συμφωνία, από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης, ESM, ενώ δε θα πρέπει, όπως είπε, να συνοδεύονται από νέο Μνημόνιο.

Υπενθυμίζεται ότι η τρόικα επιστρέφει στο Δουβλίνο τον επόμενο μήνα για την τελευταία επιθεώρηση, οπότς και οι όποιες αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν στη συνέχεια.

Χθες ο Γερούν Ντάισελμπλουμ είπε ότι το ιρλανδικό πρόγραμμα πήγε πολύ καλά και θα στηριχθεί η σταδιακή έξοδος της χώρας από το μνημόνιο, χωρίς να διευκρινίζει με ποιον τρόπο θα γίνει αυτό.