Η G20, η ομάδα των 20 πλουσιότερων και πιο ανεπτυγμένων χωρών του πλανήτη, θα τονίζει στο επίσημο ανακοινωθέν της Συνόδου Κορυφής ότι η κατάσταση της διεθνούς οικονομίας βελτιώνεται, ωστόσο είναι «πολύ νωρίς ακόμη για να πούμε ότι τελείωσε η κρίση».

Τα παραπάνω δήλωσε στο διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο, Reuters, Ρώσος αξιωματούχος που γνωρίζει το περιεχόμενο της ανακοίνωσης.

Οι ηγέτες της G20, των 20 πλουσιότερων και πιο ανεπτυγμένων χωρών του πλανήτη, στις οποίες παράγεται το 90% του παγκόσμιου ΑΕΠ και ζει τα δύο τρίτα του πληθυσμού, θα μείνουν πιστοί στην ανακοίνωση που έκαναν οι υπουργοί Οικονομικών των εν λόγω χωρών που συναντήθηκαν τον περασμένο Ιούλιο.

Στα νέα στοιχεία που θα περιλαμβάνονται είναι οι προοπτικές ανάπτυξης της Αυστραλίας, που αναλαμβάνει την προεδρία της ομάδας την επόμενη χρονιά, η πρόταση της Γερμανίας για αυστηρότερο νομικό πλαίσιο στη σκιώδη τραπεζική και η παράταση των προθεσμιών στον προστατευτισμό στο εμπόριο.

Οι ηγέτες παλεύουν επίσης να συμφωνήσουν στην αντίδραση τους εν όψει της απόφασης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ να μειώσει τη ροή χρήματος της αγοράς, που θα έχει ως αποτέλεσμα να κυκλοφορούν λιγότερα δολάρια στον πλανήτη.

Η G20, που προσπάθησαν το 2009 και έδωσαν κοινή απάντηση στην κρίση, τώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με την αναθέρμανση της αμερικανικής οικονομίας σε συνδυασμό με την επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης στις αναπτυσσόμενες χώρες του κόσμου.