Με το χρόνο να μετράει αντίστροφα για την κατάθεση του προσχεδίου του προϋπολογισμού  στη Βουλή την ερχόμενη Δευτέρα, ακόμα παραμένει ανοιχτό το δημοσιονομικό «κενό» των 800 -900 εκατ. ευρώ, που χωρίζει την ελληνική πλευρά με τους θεσμούς.

Παρά την επιχειρηματολογία της ελληνικής πλευράς ότι οι ελαφρύνσεις που εξήγγειλε στη Θεσσαλονίκη ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχουν καμία επίπτωση στη μεταμνημονιακή δέσμευση για πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ τον επόμενο χρόνο,  η οποία θα υλοποιηθεί στο ακέραιο, οι δανειστές δεν έχουν ακόμη πεισθεί.

Το μήνυμα ότι η Ελλάδα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις και θα υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις αναμένεται να μεταφέρουν στον Επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων της Κομισιόν Πιέρ Μοσκοβισί, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας κατά τη συνάντηση που έχουν μαζί του αύριο Παρασκευή.

Ο ευρωπαίος επίτροπος λίγο πριν παραδώσει τη θέση του πραγματοποιεί διήμερη επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα.

Σήμερα το βράδυ θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο ενώ εκτός από τον Πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών θα συναντηθεί αύριο και με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, με την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά, καθώς και με τον πρώην υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Στο μέτωπο του νέου προϋπολογισμού οι δανειστές επιμένουν για ένα σχέδιο Β από την πλευρά της Αθήνας με μέτρα ευθυγράμμισης του προϋπολογισμού, κυρίως από την πλευρά των δαπανών, στην περίπτωση που η ρύθμιση των 120 δόσεων δεν αποφέρει τις προσδοκώμενες εισπράξεις. Το «μπρα ντε φερ» με τους θεσμούς «ακουμπά» και τη νέα φορολογική κλίμακα  λόγω του δημοσιονομικού κόστους που προκαλούν οι νέες μεταβολές.

Η ελληνική πλευρά τοποθετεί το κόστος του μέτρου από τη μείωση του εισαγωγικού συντελεστή στο 9% από  το 22% για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ στα 250 – 260 εκατ. ευρώ. επί συνόλου 1,2 δισ. που είναι το ύψος των φοροελαφρύνσεων για το 2020.

Η τεχνική αντιπροσωπεία των θεσμών έχει διαφορετική γνώμη και σύμφωνα με τους δικούς της υπολογισμούς οι απώλειες στα κρατικά ταμεία είναι πολύ μεγαλύτερες. Ενδεχομένως να υπερβαίνουν ακόμη και τα 300 εκατ. ευρώ. Υπό αυτό το πρίσμα ακόμα δεν έχουν κλειδώσει οι αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος των φυσικών προσώπων εκτός από τη μείωση του πρώτου συντελεστή ο οποίος θα προσγειωθεί από το 22% στο 9% για το τμήμα του εισοδήματος έως τις 10.000 ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση το θέμα είναι εάν τελικά τα 1,2 δισ. ευρώ των μειώσεων στους φόρους θα καταστεί εφικτό να «χωρέσουν» στον προϋπολογισμό του 2020. Πάντως οι ανταλλαγές στοιχείων με τους θεσμούς πυκνώνουν από σήμερα διότι την επόμενη Δευτέρα 7 Οκτωβρίου θα πρέπει το προσχέδιο του προϋπολογισμού 2020 να κατατεθεί στη βουλή. Ο νέος προϋπολογισμός θα στοχεύει σε ανάπτυξη 3% τον επόμενο χρόνο και πρωτογενές πλεόνασμα πάνω από 4,2% του ΑΕΠ χωρίς να λαμβάνονται υπόψη τα κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα.

Θα ακολουθήσει στις 15 Οκτωβρίου η υποβολή του προϋπολογισμού στην Κομισιόν στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου.