Την πρώτη της δοκιμασία θα περάσει σήμερα η ομάδα της νέας προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, με τις πρώτες ακροάσεις ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το οποίο πρέπει να επικυρώσει τον διορισμό τους, την ώρα που ήδη δύο υποψήφιοι επίτροποι βρίσκονται σε δύσκολη θέση.

Η διαδικασία ξεκινά σήμερα περίπου στις 14:30 τοπική ώρα (15:30 ώρα Ελλάδας) ενώπιον των αρμόδιων επιτροπών.

Μέχρι την επόμενη Πέμπτη 10 Οκτωβρίου όλοι οι υποψήφιοι επίτροποι θα έχουν απαντήσει επί τρεις ώρες σε ερωτήσεις των ευρωβουλευτών προκειμένου να αποδείξουν την επάρκειά τους αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, επικαλούμενο το dpa.

Στο μεταξύ η επιτροπή Δικαστικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αποφάνθηκε την προηγούμενη εβδομάδα ότι οι υποψήφιοι από την Ουγγαρία Λάζλο Τρσοκσάνι και τη Ρουμανία Ροβάνα Πλουμπ δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για συμμετάσχουν στη νέα Κομισιόν καθώς έχουν προσωπικά συμφέροντα που συγκρούονται με αυτά που πρέπει να υπερασπιστούν προς όφελος της ΕΕ.

Έπειτα από αίτημα του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι η επιτροπή θα δώσει διευκρινίσεις για την απόφασή της σήμερα.

Το έργο του Ιρλανδού επιτρόπου Φιλ Χόγκαν και της Βουλγάρας Μαρίβα Γκάμπριελ αναμένεται να είναι πιο εύκολο καθώς είχαν θέση και στην απερχόμενη Ευρωπαϊκή Επιτροπή.