Η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) συνεχάρη τον βραζιλιάνο διπλωμάτη Ρουμπέρτου Αζεβέντου για το διορισμό του στη θέση του επόμενου επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ).

«Εξ ονόματος της ΕΕ, θα ήθελα να εκφράσω τα ειλικρινή μου συγχαρητήρια στον κ. Ρουμπέρτου ντε Αζεβέντου. Ένας ισχυρός ΠΟΕ απαιτεί έναν ισχυρό γενικό διευθυντή», δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για το Εμπόριο, Κάρελ ντε Χουχτ.

Σύμφωνα με διπλωμάτες, οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίες αντιπροσωπεύουν ένα μπλοκ με 28 ψήφους (ΕΕ συν την Κροατία), αρχικά διχάστηκαν σχετικά με το ποιον θα επέλεγαν ως διάδοχο του Λαμί. Οι χώρες του Νότου, όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ιταλία, είχαν ταχθεί υπέρ του Βραζιλιάνου, ενώ μια άλλη ομάδα με επικεφαλής τη Βρετανία τασσόταν υπέρ του Μεξικανού αντιπάλου του, Ερμίνιο Μπλάνκο.

Σύμφωνα με τον Ντε Χουχτ ο Αζεβέντου, εκπρόσωπος της Βραζιλίας στον ΠΟΕ από το 2008, έχει τα προσόντα που απαιτούνται για να υπερβεί το αδιέξοδο στις εμπορικές διαπραγματεύσεις του λεγόμενου Γύρου της Ντόχας, που έχουν περιέλθει σε τέλμα από το 2001.

«Στο θέμα αυτό, ένα κρίσιμο πρώτο βήμα θα είναι η επόμενη υπουργική διάσκεψη του ΠΟΕ στο Μπαλί (το Δεκέμβριο), η οποία στοχεύει στην επίτευξη αποτελεσμάτων σχετικά με την απελευθέρωση του εμπορίου, με τη γεωργία και με μια σειρά ζητήματα που αφορούν την ανάπτυξη», υπογράμμισε ο Επίτροπος.

«Μια επιτυχία στο Μπαλί θα στείλει ένα σημαντικό μήνυμα στον κόσμο για τον κρίσιμο ρόλο του ΠΟΕ και τη σημασία του πολυμερούς εμπορικού συστήματος που αντιπροσωπεύει», τόνισε ο Ντε Χουχτ.

«Ο νέος Γενικός Διευθυντής του ΠΟΕ μπορεί να υπολογίζει στην υποστήριξή μου για να έχει επιτυχία αυτή η υπουργική σύνοδος», δήλωσε.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος απέτισε εξάλλου φόρο τιμής στον Πασκάλ Λαμί, ο οποίος ηγήθηκε του Οργανισμού για οκτώ χρόνια.