Τα χειρότερα από την ευρωπαϊκή κρίση πέρασαν, άφησε να εννοηθεί ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, σε ομιλία του στη Φρανκφούρτη, λόγω των αποφάσεων σε θέματα πολιτικής.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, έκαναν λάθος όσοι προέβλεπαν διάσπαση της ευρωζώνης πέρυσι στο Νταβός της Ελβετίας, καθώς οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι κατάφεραν τελικά να προστατεύσουν το ενιαίο νόμισμα.

«Μπορούμε να ξεκινήσουμε το 2013 πιο ασφαλείς, επειδή έγιναν αποφασιστικά βήματα το 2012», δήλωσε ο Μάριο Ντράγκι προσθέτοντας ότι «έφυγαν τα μαύρα σύννεφα πάνω από την Ευρώπη. Οι ηγέτες αναγνώρισαν ότι η νομισματική ένωση απαιτεί και οικονομική ένωση και η πραγματική οικονομική ένωση απαιτεί και πολιτική ένωση».

Τα σχόλια του Ντράγκι δείχνουν την πεποίθηση του κορυφαίου αξιωματούχου ότι η διάρκειας ήδη τριών ετών κρίση έχει συγκρατηθεί και οι 17 χώρες της ευρωζώνης θα βγουν από την ύφεση αργότερα μέσα στη χρονιά.

Ταυτόχρονα, ο Ντράγκι υπερασπίστηκε το σχέδιο αγοράς ομολόγων που ανακοίνωσε πριν από μερικούς μήνες η ΕΚΤ, το οποίο δεν έχει ακόμα χρησιμοποιηθεί από κάποια χώρα, αλλά η ύπαρξη του ηρέμησε την ανησυχίες των αγορών, ενώ την ίδια ώρα δεν απειλεί το βασικό στόχο της ΕΚΤ για συγκράτηση του πληθωρισμού.