Την απόλυτη τήρηση των δεσμεύσεων ζήτησε από τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, ο Γερμανός ομόλογός του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση που εξέδωσε το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών μετά τη συνάντηση των δύο υπουργών, στο Βερολίνο. Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, ότι η απόφαση για το μέλλον του ελληνικού προγράμματος θα ληφθεί μετά την ολοκλήρωση της έκθεσης της τρόικας.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε «φιλική ατμόσφαιρα και πνεύμα συνεργασίας», αναφέρεται στην ανακοίνωση και ο κ. Στουρνάρας «ενημέρωσε για την πρόοδο της Ελλάδας στην τήρηση των υποχρεώσεων του δεύτερου προγράμματος προσαρμογής». «Η εφαρμογή των δημοσιονομικών και διαρθρωτικών μέτρων αξιολογείται αυτή την περίοδο από μέλη της τρόικας. Σύμφωνα με τον ισχύοντα σχεδιασμό, εκτιμάται ότι η έκθεση θα είναι έτοιμη τον Οκτώβριο», σημειώνεται.

«Για την εκταμίευση περαιτέρω οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα, θα πρέπει η απόφαση να ληφθεί μετά την υποβολή μιας περιεκτικής έκθεσης της τρόικας. Κεντρικό είναι η Ελλάδα να εφαρμόσει πλήρως τις υποχρεώσεις της. Αυτό επισήμανε ο κ. Σόιμπλε για άλλη μια φορά στον συνάδελφό του», τονίζεται στη γερμανική ανακοίνωση.