Οι εφορίες περνούν στην ηλεκτρονική εποχή

Ποιες υπηρεσίες πρέπει να περαστούν άμεσα στο ηλεκτρονικό σύστημα


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
9:24
26/08/2012
Οι εφορίες περνούν στην ηλεκτρονική εποχή
6
loading

Στην «ηλεκτρονική εποχή» θα πρέπει να περάσει όλο το φορολογικό σύστημα μέχρι τα τέλη του έτους. Οι αρμόδιες υπηρεσίες εργάζονται αυτή τη στιγμή πάνω στον τρόπο με τον οποίο θα μπορούν να λειτουργούν όλα ηλεκτρονικά, καθώς υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα φέτος θα πρέπει να έχει κλείσει 200 εφορίες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο στόχος αυτός δεν θα επιτευχθεί εύκολα. Ηδη έχουν κλείσει 49 ΔΟΥ από τις 200. Από τις άλλες 151 εφορίες, εκτιμάται ότι μέχρι το τέλος του έτους θα έχουν κλείσει περίπου 120. Το νούμερο δεν είναι μικρό, αν αναλογιστεί κανείς την προεργασία που πρέπει να γίνει τόσο για να είναι λειτουργικές όσες μείνουν ανοικτές και να εξυπηρετούν τον κόσμο, όσο και για να υπάρχουν τα πάντα σε ηλεκτρονική μορφή για να εξυπηρετούνται οι φορολογούμενοι.

Όπως αναφέρει η Καθημερινή, μέσα στο επόμενο δίμηνο, η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) θα πρέπει να έχει περάσει στο ηλεκτρονικό της σύστημα μία σειρά υπηρεσιών που μέχρι και τώρα γίνονται χειρόγραφα:

1. Την υποβολή των μισθωτηρίων.

2. Τις τροποποιητικές δηλώσεις του Ε1

3. Περίπου 40 τύπους δηλώσεων να έχουν αναρτηθεί στο Taxisnet. Παράλληλα, θα πρέπει να γίνει ένα ξεκαθάρισμα σε 98 άλλους τύπους δηλώσεων, ώστε να καταργηθούν κάποιες με συναφή θέματα και να ενοποιηθούν σε λιγότερες για να γίνει το σύστημα πιο απλό.

Αυτά είναι μόνο μερικά από τα όσα θα πρέπει να γίνονται ηλεκτρονικά από το 2013. Υπενθυμίζεται ότι φέτος θα είναι η πρώτη φορά που θα πληρωθούν ηλεκτρονικά και τα τέλη κυκλοφορίας.

Δηλαδή, οι υπόχρεοι (με εξαίρεση εκείνους που έκαναν χειρόγραφα την δήλωσή τους και θα τους σταλεί ειδοποιητήριο) θα πρέπει κάποια στιγμή να εισέλθουν στο Taxisnet και να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας του οχήματός τους.

Με την ηλεκτρονική εξυπηρέτηση των φορολογουμένων, είναι ευκολότερη και η άμεση διασταύρωση στοιχείων.

Οσο περισσότερα στοιχεία για κάθε φορολογούμενο ή για κάθε επιχείρηση έχει στη διάθεσή της η ΓΓΠΣ, τόσο πιο εύκολο θα είναι να ελέγξει τον κάθε ένα και να διαπιστώσει εάν φοροδιαφεύγει και μάλιστα με ποιον τρόπο έχει κατορθώσει να αποφύγει τη φορολόγησή του.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

6
σχόλια
 1. avatar Duke

  Όχι μόνο έπρεπε να έχει γίνει εδώ και 15 χρόνια, αλλά ας λένε ότι θέλουνε, ούτε τώρα θα γίνει γιατί απλά δε συμφέρει πολλούς.

 2. avatar skygreenplus

  Ακρυβως! Έτσι η πατρίδα θα ανακάμπτει! Δυνατή γροθιά στην διαφθορά απο τον " απόλυτο ηλεκτρονικό έλεγχο" ..και για να μην παρεξηγούμε, το βάζω σε εισαγωγικά! Είναι το μοναδικό σωτήριο όπλο που θα ελέγχει τους " σκοτεινούς υπονόμους του συστήματος"

 3. avatar ekata1965

  απο την εποχή των σπηλαίων στην ηλεκτρονική εποχή!!!αυτό ΕΙΝΑΙ ένα γιγαντιαίο βήμα προς τα εμπρός.Που είσαι Μαο να μας δεις

 4. avatar Social Distortion

  Έπρεπε να έρθει η τρόικα για να γίνουν τα αυτονόητα? Μάλλον ναί.

 5. avatar PerMan

  Θέλω να ξέρω πότε θα επέμβει Εισαγγελέας και να ελέγξει ΓΙΑΤΙ εδώ και 20 χρόνια, ίσως και περισσότερα, δεν τοποθετήθηκε και λειτούργησε το ηλεκτρονικό σύστημα που είχε ήδη προμηθευτεί το κράτος για τις Εφορίες. Επειδή είμαι πονηρός κάνω πονηρές σκέψεις. ΓΙΑΤΙ να μην ελεγχθούν Υπουργοί και λοιποί παρατρεχάμενοι, εφοριακοί υπάλληλοι, λογιστές, πολίτες φοροφυγάδες και ούλοι οι συνεργαζόμενοι. Περίεργο δεν είναι ??

  1. avatar Social Distortion

   Μόνο περίεργο δεν είναι. Τι περίμενες, να συλλάβουν τους εαυτούς τους?

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει