Το αξιόχρεο 18 ισπανικών ταμιευτηρίων υποβάθμισε η Fitch Ratings, μία ημέρα αφότου υποβάθμισε το αξιόχρεο των δύο μεγαλύτερων τραπεζών της χώρας.

Ανάμεσά τους είναι οι CaixaBank (υποβαθμίζεται κατά δύο βαθμίδες, σε BBB), Bankia (υποβαθμίζεται κατά μία βαθμίδα, σε BBB-) και Banco Popular (υποβαθμίζεται κατά μία βαθμίδα, σε BBB).

Η Fitch αιτιολογεί την απόφασή της λέγοντας ότι η Ισπανία «αναμένεται να παραμείνει σε ύφεση φέτος και το 2013, παρά την προηγούμενη εκτίμηση ότι η οικονομία θα επωφελείτο από μια μικρή ανάκαμψη το 2013»

Σημειώνεται ότι το επιτόκιο των 10ετών ομολόγων της Ισπανίας έφθασε στο υψηλότερο επίπεδο από την ίδρυση της ευρωζώνης σήμερα το απόγευμα, καθώς οι αγορές συνεχίζουν να ασκούν πιέσεις στο κρατικό της χρέος παρά την ανακοίνωση της συμφωνίας δανεισμού της, για την ανακεφαλαιοποίηση των ισπανικών τραπεζών, από τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς.

Το επιτόκιο των 10ετών ομολόγων της Ισπανίας έφθασε το 6,756%, από 6,487%, το απόγευμα της Δευτέρας. «Η κατάσταση της Ισπανίας είναι χειρότερη από εκείνη της περασμένης εβδομάδας», εκτίμησε ένας χρηματομεσίτης σχολιάζοντας το σχέδιο που ανακοινώθηκε το Σάββατο.

.