Στο 2,4% έναντι 2,6% τον Απρίλιο υποχώρησε ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη, όπως ανακοίνωσε σήμερα ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία Eurostat.

Ως αποτέλεσμα, ο πληθωρισμός παρέμεινε για 18ο συνεχή μήνα υπεράνω του επιπέδου του 2% το οποίο έχει ορίσει ως μεσοπρόθεσμο όριο για την επίτευξη νομισματικής σταθερότητας η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Πάντως, το επίπεδο του 2,4% στο οποίο διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός το Μάϊο αντικατοπτρίζει την πτωτική πορεία που ακολουθεί το δείκτης αυτό σε σειρά κρατών μελών της ευρωζώνης.

Στο Βέλγιο ο πληθωρισμός υποχώρησε για πρώτη φορά σε επίπεδα χαμηλότερα του 3%, διαμορφούμενος σε 2,81%, στη Γερμανία έσπασε το φράγμα του 2%, για πρώτη φορά από το Δεκέμβριο του 2010, όπως αντίστοιχα και στην Ισπανία, διαμορφούμενος σε 1,9%.

Οι εκτιμήσεις αυτές της Eurostat ανακοινώνονται περίπου μια εβδομάδα πριν από την προγραμματισμένη μηνιαία συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και ενδέχεται να επηρεάσουν τις αποφάσεις της σχετικά με τον προσδιορισμό του βασικού επιτοκίου κύριων αναχρηματοδοτικών πράξεων, που σήμερα διαμορφώνεται στο 1%.