Να υιοθετήσει μέτρα τόσο ανάπτυξης όσο και λιτότητας για να ανακτήσει μια καλή οικονομική υγεία, στο πρότυπο αυτών που εφαρμόστηκαν κατά τη χρηματοπιστωτική κρίση στην Ασία στο τέλος της δεκαετίας του 1990, συμβουλεύει την Ευρώπη η Παγκόσμια Τράπεζα.

Η γενική διευθύντρια της Παγκόσμιας Τράπεζας και πρώην υπουργός
Οικονομικών της Ινδονησίας Σρι Μουλιάνι Ιντραουάτι δήλωσε πως είναι «εσφαλμένο» να συζητείται
το θέμα αν το ένα από τα μέτρα είναι καλύτερο από το άλλο για την
επίλυση της οικονομικής κρίσης στην Ευρώπη.

«Οι πρόσφατες εκλογές στην Ευρώπη επανέφεραν τη συζήτηση για λιτότητα ή ανάπτυξη. Είναι μια συζήτηση εσφαλμένη. Η μία είναι απαραίτητη για την άλλη», δήλωσε η Ιντραουάτι. «Μιλώ εκ πείρας», πρόσθεσε υπενθυμίζοντας πως η Ινδονησία είχε εφαρμόσει επώδυνες μεταρρυθμίσεις για να βγει από την περιφερειακή οικονομική κρίση.

Οι περισσότερες χώρες της Ασίας είχαν πληγεί στα τέλη της δεκαετίας του 1990 από την κατάρρευση των χρηματαγορών και την υποτίμηση των νομισμάτων τους εξαιτίας της διόγκωσης του χρέους τους.

Η απάντηση στην κρίση είναι ένας συνδυασμός μέτρων λιτότητας και μέτρων ανάπτυξης, τόνισε η Ιντραουάτι.

Οι κυβερνήτες στην Ευρώπη και στον υπόλοιπο κόσμο αντιμετωπίζουν το δίλημμα ότι πρέπει να ανταποκριθούν στα αιτήματα των πολιτών τους προσπαθώντας ταυτόχρονα να λύσουν τα οικονομικά προβλήματά τους που έχουν παγκόσμιες επιπτώσεις, εξήγησε.

«Η παγκοσμιοποίηση φέρνει σίγουρα πολλά πλεονεκτήματα. Όμως αναγνωρίζουμε επίσης ότι περιορίζει και περιπλέκει τη διαδικασία της διακυβέρνησης και αυξάνει επίσης τους κινδύνους», κατέληξε.