Ο πρόεδρος της βρετανικής τράπεζας Barcley’s Μαρκ Έιγκιους ζήτησε σήμερα «συγγνώμη» από τους μετόχους της αναφορικά με την παχυλή αποζημίωση και τα μπόνους στον γενικό διευθυντή της Μπομπ Ντάιαμοντ, που έχουν ξεσηκώσει κατακραυγή, η οποία επαναβεβαιώθηκε και στη γενική συνέλευση του ομίλου.

Στην ομιλία του ο Έιγκιους αναφέρθηκε στη δυσαρέσκεια «μίας σημαντικής μειονότητας των μετόχων» για τις απολαβές του Ντάιαμοντ, ο οποίος έχει γίνει για την κοινή γνώμη το (αρνητικό) σύμβολο του ηθικού εκτραχηλισμού του χρηματοοικονομικού τομέα.

Ο ίδιος αφού ζήτησε συγγνώμη από τους μετόχους, τόνισε πως η τράπεζα «δεν είχε κάνει μία αρκούντως καλή δουλειά» όσον αφορά την αποσαφήνιση των αμοιβών και των μπόνους, προκαλώντας την οργίλη αντίδραση πολλών μετόχων.

«Το ΔΣ παραδέχεται πως το επίπεδο της αποζημίωσης θα πρέπει να προσαρμοσθεί στη νέα πραγματικότητα του τομέα. Σας ζητώ συγγνώμη και σας υπόσχομαι πως θα το αντιμετωπίσουμε διαφορετικά στο μέλλον», τόνισε.

Ο Αμερικανός Ντάιμοντ επρόκειτο να λάβει από την Barcley’s μπόνους ύψους 2,7 εκατ. λιρών (3,3 εκατ. ευρώ). Ωστόσο την περασμένη εβδομάδα, ενώπιον της γενικής κατακραυγής, δέχθηκε να λάβει μόνον τα μισά και 2,25 εκατ. λίρες για τις υπόλοιπες αμοιβές του στη διάρκεια της θητείας του.

Το αστρονομικό ύψος των απολαβών του Ντάιαμοντ, που είναι οι υψηλότερες ποτέ στη Βρετανία και φυσικά στην Ευρώπη, έχει εξοργίσει πολλούς μετόχους, δεδομένου ότι υπό τη διεύθυνσή του η τράπεζα όχι μόνον δεν ευδοκίμησε, αλλά μάλιστα έχει σημειώσει πτώση στα κέρδη της.