Κέρδη μετά από φόρους αυξημένα κατά 87% για την AEGEAN

«Η συνολική επιβατική κίνηση το 2017 ανήλθε σε 13,2 εκατ. επιβάτες, σημειώνοντας αύξηση 6%»


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
20:46
15/03/2018
Κέρδη μετά από φόρους αυξημένα κατά 87% για την AEGEAN
loading

Αύξηση στα καθαρά κέρδη κατά 87% τα οποία ανήλθαν σε 60,4 εκατ. ευρώ για παρουσίασε η AEGEAN, σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα έτους 2017.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της AEGEAN, η εταιρεία σημείωσε αύξηση 11% στον ενοποιημένο κύκλο εργασιών, ο οποίος ανήλθε σε 1.127,6 εκατ. ευρώ. Η δυναμική στις πτήσεις εξωτερικού οδήγησε τη λειτουργική κερδοφορία (EBITDA) να φτάσει τα 120 εκατ. ευρώ, 56% υψηλότερα από το 2016. Τα καθαρά κέρδη προ φόρων έφτασαν τα 85,8 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 66%, ενώ και τα κέρδη μετά από φόρους αυξήθηκαν κατά 87% και ανήλθαν σε 60,4 εκατ. ευρώ.

Το διοικητικό συμβούλιο για την χρήση του 2017, θα προτείνει στην προσεχή Γενική Συνέλευση τη διανομή μερίσματος 0,55 ευρώ ανά μετοχή.

Η συνολική επιβατική κίνηση το έτος 2017 ανήλθε σε 13,2 εκατ. επιβάτες, σημειώνοντας αύξηση 6%. Το δίκτυο εξωτερικού οδήγησε και πάλι την ανάπτυξη της εταιρείας, καταγράφοντας άνοδο 9%, φτάνοντας τα 7,3 εκ. επιβάτες. Είναι σημαντικό να σημειωθεί, ότι κατά την εξαγορά της Olympic Air το 2013, η αθροιστική κίνηση εξωτερικού των δύο εταιρειών, ήταν μόλις 4,3 εκατ. ευρώ.

Αντίστοιχα, στο δίκτυο εσωτερικού, η αύξηση της επιβατικής κίνησης ανήλθε σε 3% με 5,9 εκ. επιβάτες, παρά την αύξηση της δραστηριοποίησης ανταγωνιστικών εταιρειών. Η λειτουργία διασύνδεσης του κόμβου της Αθήνας για επισκέπτες προς μικρά και μεγάλα νησιά, όσο και οι χαμηλότεροι ναύλοι, υποστήριξαν τη ζήτηση.

Η αύξηση των επιβατών και του αποτελέσματος, παρά το σταθερό αριθμό πτήσεων, προήλθε κυρίως από τη βελτίωση στη διαχείριση του δικτύου, με τη μέση πληρότητα να φτάνει στο 83,2%, παρά την έντονη εποχικότητα της ζήτησης, από 77,4% το προηγούμενο έτος.

Σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα, οι καθαρές λειτουργικές ροές διπλασιάστηκαν σε 120 εκατ. ευρώ από 59,7 εκατ. ευρώ το 2016, ενώ τα ταμιακά διαθέσιμα και ισοδύναμα, διαμορφώθηκαν σε 307,4 εκατ. ευρώ την 31.12.2017. Σημειώνεται ότι κατά το 2017, ολοκληρώθηκε η τμηματική καταβολή του τιμήματος εξαγοράς της Olympic Air.

Η βελτίωση της ζήτησης προς την Ελλάδα, αλλά και της εκμετάλλευσης στο εξωτερικό, υπερκάλυψαν και τη σημαντική απώλεια των επιδοτήσεων για τις άγονες γραμμές, τα ποσά των οποίων ελαχιστοποιήθηκαν από τον Οκτώβριο του 2016.

«Το 2017, η αναγνώριση της ποιότητας των υπηρεσιών μας σε συνδυασμό με τη ζήτηση προς την χώρα, συνέβαλαν ώστε να βελτιώσουμε την κίνηση εξωτερικού και την κερδοφορία μας. Είναι τιμή για την προσπάθεια των ανθρώπων μας, αλλά και κεφάλαιο για την εξέλιξη της εταιρείας, ότι έρευνες που διεξάγονται μεταξύ άλλων από τη Skytrax, το Condé Nast Traveler, καθώς και την Airlineratings.com, μας κατατάσσουν πλέον, μεταξύ των καλύτερων εταιρειών παγκοσμίως» δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της AEGEAN Δημήτρης Γερογιάννης και πρόσθεσε:

«Η επίτευξη πληρότητας στο επίπεδο του 83%, δεδομένης της εποχικότητας της ζήτησης της Ελλάδας και στο πλαίσιο αυξανόμενου ανταγωνισμού, αποδεικνύουν την ωρίμανση της οργάνωσης μας στη διαχείριση δικτύου και ναύλων. Το 2018 ξεκίνησε θετικά, με αυξημένες πληρότητες και αυξημένα δρομολόγια που στηρίζουμε και τον χειμώνα. Η απασχόληση όμως του στόλου τον χειμώνα, παραμένει χαμηλή. H επέκταση της τουριστικής περιόδου με κατάλληλες πολιτικές και προϊόντα, αλλά και η ανάκαμψη της καταναλωτικής δύναμης των Ελλήνων, είναι απαραίτητα στοιχεία για την άμβλυνση των ζημιών κατά την περίοδο των χειμερινών μηνών. Προγραμματίζουμε την έναρξη 18 νέων προορισμών, προσθήκη 700 χιλ. επιπλέον θέσεων, αλλά και περαιτέρω σημαντική επένδυση σε προϊόντα και υπηρεσίες».

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει