Η συνεχής μείωση της κατανάλωσης, λόγω και των αλλεπάλληλων φορολογικών επιβαρύνσεων, έχει εξαντλήσει τη φοροδοτική ικανότητα των πολιτών, με αποτέλεσμα το 2011 να κλείσει με σημαντική υστέρηση στα έσοδα, κάτω και από τον τριπλά αναθεωρημένο στόχο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η μαύρη τρύπα στα έσοδα έκλεισε κοντά στα 1,4 δισεκατομμύρια ευρώ την προηγούμενη χρονιά ή στο 1,7% του στόχου. Χαρακτηριστικό είναι ότι προσδοκούσαμε να εισπράξουμε 51,3 δισ. ευρώ και τελικά, στα δημόσια ταμεία εισέρρευσαν 49,9. Αν, μάλιστα, δούμε τα επιμέρους στοιχεία, θα καταλάβουμε τα αίτια του προβλήματος.

Συγκεκριμένα:

Η απόκλιση των 0,26 δισεκατομμυρίων ευρώ στους φόρους κατανάλωσης δείχνει την πτώση της ζήτησης, που προκάλεσαν οι ανατιμήσεις από τις αυξήσεις των συγκεκριμένων συντελεστών.

Η τρύπα 0,3 δισ. στα λοιπά φορολογικά έσοδα (π.χ. στα έσοδα από αυθαίρετα) αποδεικνύει την εξάντληση της φοροδοτικής ικανότητας των πολιτών, αλλά και τη λογική, που έχει σχηματιστεί από τις συνεχείς ρυθμίσεις (“Γιατί να πληρώσω τώρα; Αφού θα φέρουν κι άλλη ρύθμιση;”).

Η διαφορά 0,15 δισ. στις επιστροφές φόρων αποτυπώνει την προχειρότητα, με την οποία εφαρμόστηκε το μέτρο των αποδείξεων, παρά το γεγονός ότι είχε δοθεί εντολή να δίνονται με το σταγονόμετρο.

Το κενό 0,25 δισ. ευρώ στα έσοδα από φόρο εισοδήματος και από άλλους άμεσους φόρους και προηγούμενων χρήσεων δείχνει πως η φοροδιαφυγή δεν έχει περιοριστεί.

Στο οικονομικό επιτελείο περιμένουν τώρα την πορεία των εσόδων στο πρώτο δίμηνο της χρονιάς, σε μια προσπάθεια το έλλειμμα να κλείσει κάτω από 10%.