Να μην θυσιάσουν τη βοήθεια στην ανάπτυξη υπό το πρόσχημα της ευρωπαϊκής και της ελληνικής χρηματοπιστωτικής κρίσης κάλεσαν πολλές Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις τους ηγέτες της G20 που συνέρχονται στις Κάννες.

«Δεν μπορούν να δοθούν λύσεις για την Ελλάδα στην πλάτη των πιο φτωχών», δήλωσε ο Σάμιουελ Γουόρθινγκτον, πρόεδρος της αμερικανικής μη κυβερνητικής οργάνωσης Inter Action, λίγο πριν από την έναρξη της συνόδου της G20 στις Κάννες.

«Η βοήθεια στην ανάπτυξη πρέπει όχι μόνο να διατηρηθεί, αλλά πρέπει ν΄αυξηθεί γιατί πρόκειται για μια επένδυση για το μέλλον. Αντιπροσωπεύει λιγότερο από το 1% των μέσων προϋπολογισμών των πλουσίων χωρών», υπερθεμάτισε ο Μαρκ Φράιντ της Oxfam, μιας συμμαχίας οργανώσεων που αγωνίζονται κατά της φτώχειας.

Πολλές μη κυβερνητικές οργανώσεις υπογράμμισαν την ανάγκη ενός αγώνα κατά της διατροφικής ανασφάλειας και της ανόδου των τιμών των αγροτικών πρώτων υλών.

Επισημαίνοντας ότι η χρηματοπιστωτική κρίση στην Ευρώπη, κυρίως στην Ελλάδα, θα κυριαρχήσει στη σύνοδο κορυφής της G20, οι οργανώσεις αυτές φοβούνται ότι θα υπάρξουν επιπτώσεις στη βοήθεια στην ανάπτυξη.

«Είμαστε εδώ για να διασφαλίσουμε ότι η ανάπτυξη θα είναι το κύριο μέλημα της G20», υπογράμμισαν οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις.

Σύμφωνα με τον Μάρκ Φράιντ, κάθε περικοπή στους προϋπολογισμούς βοήθειας στην ανάπτυξη «στοιχίζει ζωές». «Υπάρχει άμεση σχέση ανάμεσα σ΄αυτές τις περικοπές και στην πείνα στο Κέρας της Αφρικής», υπογράμμισε.

Οι ΜΚΟ εξέφρασαν την υποστήριξή τους στην έκθεση που ζήτησε η γαλλική προεδρία της G20 από τον δισεκατομμυριούχο Μπιλ Γκέιτς για τους τρόπους συγκέντρωσης κεφαλαίων για τις φτωχότερες χώρες. Η έκθεση αυτή προβλέπει μεταξύ άλλων τη φορολόγηση των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών και των θαλάσσιων και αεροπορικών μεταφορών