Ο Πολωνός υπουργός Οικονομικών Γιάτσεκ Ροστόφσκι, ο οποίος εκπροσωπεί την προεδρία της ΕΕ, δήλωσε σήμερα ότι επετεύχθη συμφωνία με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για σημαντικό πακέτο μεταρρυθμίσεων που αποσκοπούν στην αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη.

Το σύνολο των έξι νομοθετικών κειμένων -που έχει ονομαστεί «6 Pack»- εισάγει αυστηρότερες κυρώσεις για αυτούς που αποκλίνουν από τους κανόνες δημοσιονομικής σταθερότητας της ευρωζώνης και προβλέπει μεγαλύτερη εποπτεία στις εθνικές οικονομικές πολιτικές.

Σε ανακοίνωσή του ο Ροστόφσκι σημειώνει ότι «εκπονήθηκε ένα πακέτο συμβιβαστικών προτάσεων» σε μία «εποικοδομητική» συνεδρίαση χθες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

Ο ίδιος δεν διευκρινίζει περαιτέρω σχετικά με τη συμφωνία αυτή, η οποία αναμένεται να υιοθετηθεί ανεπίσημα κατά τη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ (Ecofin) που θα πραγματοποιηθεί στο Βρότσλαβ, στην Πολωνία, αύριο και μεθαύριο.

Ο Επίτροπος της ΕΕ για την Οικονομία Όλι Ρεν δήλωσε από τις Βρυξέλλες ότι αναμένει πως οι Ευρωβουλευτές θα δώσουν την τελική τους έγκριση στο πακέτο αυτό των μεταρρυθμίσεων σε ψηφοφορία που θα διεξαχθεί στο Στρασβούργο στις 28 Σεπτεμβρίου.