Σε… τοίχο προσέκρουσε η πρωτοβουλία του Αλέξη Τσίπρα να στείλει τρεις υπουργούς στις Βρυξέλλες για να διαπραγματευτούν και να κλείσουν τη συμφωνία, καθώς οι εκπρόσωποι των θεσμών πήγαν στις συζητήσεις χωρίς να έχουν καμία εξουσιοδότηση για ουσιαστική διαπραγμάτευση.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες η ελληνική αποστολή μόλις έφτασε στις Βρυξέλλες άρχισε να παρουσιάζει ισοδύναμα μέτρα για να αποφευχθούν οι μειώσεις συντάξεων και για να μειωθεί ο λογαριασμός του ΦΠΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες το ΔΝΤ επέμεινε ότι στα μέτρα πρέπει να περιλαμβάνονται περικοπές συντάξεων 1,8 δισ. ευρώ και αύξηση εσόδων από το ΦΠΑ ύψους 1,8 δισ. ευρώ, ενώ ουσιαστικά δεν άκουγε καν τις ελληνικές αντιπροτάσεις.

Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες η ελληνική πλευρά είχε στις βαλίτσες της και παρουσίασε μέτρα 3,6 δισ. ευρώ, όσα δηλαδή ζητούν οι δανειστές, από τις μειώσεις συντάξεων και τον ΦΠΑ, ενώ πρότειναν το υπόλοιπο κενό 0,6% της διαφοράς να καλυφθεί από μέτρα, όπως το ξεσκόνισμα της λίστας Λαγκάρντ.

Ωστόσο η απάντηση από τους θεσμούς ήταν ξεκάθαρη. «Δεν έχουμε εξουσιοδότηση να σας απαντήσουμε. Δεν είμαστε εξουσιοδοτημένοι να διαπραγματευτούμε, αυτές τις εντολές πήραμε, πείτε μας τι θα κάνετε, τι προτάσεις έχετε σε αυτά» ανέφερε οι εκπρόσωποι των δανειστών και κάπου εκεί η συνάντηση της Κυριακής τέλειωσε.

Οι τρεις υπουργοί αντέτειναν πως «θα περιμένουμε όταν θα έχετε εξουσιοδότηση» και η συνάντηση διακόπηκε, με αποτέλεσμα η ελληνική ομάδα να επιστρέψει στην Αθήνα.