Ενισχυμένο θα είναι το πακέτο των μέτρων του 2011, αλλά και το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, καθώς τα μηνύματα που έφθασαν στον Πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου από τις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι αυτή μπορεί να είναι η τελευταία ευκαιρία για την ελληνική οικονομία. Το οικονομικό επιτελείο, που προγραμματίζει να αρχίσει τις επαφές του με τους επικεφαλής της τρόικας την ερχόμενη Τετάρτη, έχει βάλει στο τραπέζι και εξετάζει μια σειρά πρόσθετων μέτρων, μεταξύ των οποίων εί9ναι και ο περιορισμός κατά το ήμισυ, των συμβασιούχων στο Δημόσιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα «Τα Νέα», τα υπουργεία Εσωτεριών και Οικονομικών έχουν συμφωνήσει να περιορίσουν τον αριθμό των κάθε είδους συμβασιούχων από τις 60.000 που είναι σήμερα, στο όριο των 30.000.
Η κίνηση αυτή, που αναμφίβολα θα προκαλέσει κύμα αντιδράσεων, εκτιμάται ότι θα επιφέρει εξοικονόμηση πάνω από 600.000.000 ευρώ για το δημόσιο ταμείο.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, το σχέδιο της κυβέρνησης θα κινηθεί στους εξής πέντε άξονες:
• Σαφές και ολοκληρωμένο σχέδιο για τις ιδιωτικοποιήσεις και εκποιήσεις, στο πλαίσιο της πρόβλεψης για εξασφάλιση 50 δισ. έως το 2015.
• Ουσιαστική και πλήρης απελευθέρωση όλων των κλειστών επαγγελμάτων
• Ουσιαστική και μόνιμη μείωση των αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων, μέσω του ενιαίου μισθολογίου
• Πλήρης και ουσιαστική απελευθέρωση της αγοράς εργασίας, με ελαστικοποίηση ωραρίων και επιχειρησιακές συμβάσεις – για μείωση μισθών και στον ιδιωτικό τομέα.
• Ουσιαστικές αλλαγές στο συμπληρωματικό ασφαλιστικό, ώστε να απαλλαγεί από όσο το δυνατόν περισσότερα βάρη το ασφαλιστικό σύστημα.