Ευκαιρίες για ενίσχυση σε μικρομεσαίες αλλά και μεγάλες επιχειρήσεις πάσης φύσεως, πλην του εμπορίου, ανοίγονται μέσα από τον επενδυτικό νόμο. Από τη Μεγάλη Πέμπτη ξεκινά να «τρέχει» η πρώτη προκήρυξη του πρώτου εξαμήνου και αφορά σε ενισχύσεις συνολικού ύψους 3 δισ. ευρώ για επενδυτικά σχέδια σε όλους τους τομείς της οικονομίας.

Καινοτομία του επενδυτικού νόμου είναι η έμφαση στις φοροαπαλλαγές που ανέρχονται στα 2,2 δισ. ευρώ. Τα υπόλοιπα 800 εκατ. ευρώ αφορούν σε επιδοτήσεις.

Από τις 21 Απριλίου μέχρι και τις 31 Μαΐου οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να υποβάλλουν τα σχέδιά τους προς ενίσχυση στις γενικές κατηγορίες «Γενική Επιχειρηματικότητα», «Τεχνολογική Ανάπτυξη» και «Περιφερειακή Συνοχή».

Στα μέσα Μαΐου θα προκηρυχθούν και τα κίνητρα για τις κατηγορίες των ειδικών καθεστώτων «Νεανική Επιχειρηματικότητα», «Μεγάλα Επενδυτικά Σχέδια», «Ολοκληρωμένα Πολυετή Επενδυτικά Σχέδια» και «Σχέδια Συνέργειας και Δικτύωσης – Clustering».

Τα είδη κινήτρων, όπως αναφέρει σήμερα το «Έθνος», είναι οι φοροαπαλλαγές, οι επιδοτήσεις, η ενίσχυση χρηματοδοτικής μίσθωσης και τα ευνοϊκά δάνεια του Ταμείου Επιχειρηματικότητας του Εθνικού Ταμείου Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης.

Αυτά δίνονται ανάλογα με την κατηγορία του επενδυτικού σχεδίου ή μεμονωμένα ή συνδυαστικά. Επίσης τα ποσοστά των ενισχύσεων φτάνουν και το 50% ανάλογα με τη περιφέρεια και το μέγεθος της επιχείρησης.