Τις τελευταίες «πινελιές» σε ένα νέο εργαλείο για τις προβληματικές τράπεζες της ευρωζώνης βάζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ενώ δεν αποκλείονται ανακοινώσεις ακόμη και εντός της εβδομάδας, σύμφωνα με το Reuters.

Πρόκειται για ένα νέο «εργαλείο» άντλησης μακροπρόθεσμης ρευστότητας για τα τραπεζικά ιδρύματα και, σύμφωνα με τις πηγές του πρακτορείου, δείχνει να έχει σχεδιαστεί για τις ιρλανδικές τράπεζες, που αναμένεται να εμφανίσουν πρόβλημα στα επικείμενα stress tests της Ε.Ε.

Το νέο εργαλείο θα αντικαταστήσει το μηχανισμό ELA (Emergency Liquidity Assistance) της Ε.Ε. Ωστόσο, η πηγή του πρακτορείου το παρομοίασε με τα προγράμματα αγορών ομολόγων της ΕΚΤ «υπό την έννοια ότι δεν θα υπάρχει σταθερό χρονοδιάγραμμα». «Εάν θέτεις ένα 5ετές ή 10ετές περιθώριο, οι άνθρωποι αυτοί τείνουν να αγνοούν το πρόβλημα έως ότου πλησιάζει η λήξη», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Όπως πρόσθεσε, αν και ο νέος μηχανισμός είναι σχεδιασμένος αρχικά για στήριξη των τραπεζών της Ιρλανδίας, θα είναι διαθέσιμος για όλες της χώρες της ευρωζώνης.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.